Nikolić: Najava proslave Podgoričke skupštine dokaz da je važno braniti tekovine 21. maja

Poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je najava proslave Podgoričke skupštine dokaz koliko je važno braniti tekovine 21. maja. Nikolić je apsolutno saglasan sa stavom Vlade da takav skup treba zabraniti.

“Teško da postoji logička argumentacija kojom se može pravdati proslava faktičke aneksije sopstvene države koja se desila 1918. godine”, rekao je Nikolić.

Poslanik DPS-a je, komentarišući slučaj Mašulović, kazao da imajući u vidu dešavanja 90-ih razumije i reakcije zvanične Srbije i prosrpske opozicije u Crnoj Gori.

“Ipak, kada racionalno sagledamo situaciju vjerujem da ćemo se složiti da se ovom događaju daje na značaju i da mu se imputiraju razni konteksti kako bi se ostvarila sitna politička korist ili se skrenula pažnja javnosti sa gorućih političkih i državnih pitanja u susjednim državama”,  kaže Nikolić. 

POBJEDA: Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima prosrpskih stranaka iz Crne Gore izazvao je dosta polemika u javnosti, pogotovo najava o proslavi 100. godišnjice Podgoričke skupštine. Da li država treba da zabrani takav skup? 

NIKOLIĆ: Apsolutno. Odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine, Crna Gora je izgubila svoju nezavisnost i suverenost koju smo povratili 88 godina kasnije. Međutim, vjerujem da je stogodišnjica Podgoričke skupštine dobra prilika da se svi prisjetimo vrijednosti referendumskog dostignuća iz 2006. godine i opomena da državna samosvojnost Crne Gore nije datost sama po sebi, već se uvijek, u svim vremenima, mora čuvati i braniti. 

POBJEDA: Argumenti prosrpskih političkih partija jesu da država prošle godine nije zabranila proslavu takvog skupa iako je na njemu bio specijalni gost bivši vođa bosanskih Srba Momčilo Krajišnik, osuđen za ratne zločine u Hagu. Prenos je bio na Srpskoj TV koja se finansira novcem crnogorskih građana.

NIKOLIĆ: Upravo vaša posljednja konstatacija je pokazatelj ispravnosti stava Demokratske partije socijalista da je potrebno izmijeniti Zakon o finansiranju manjinskih savjeta. Teško da postoji logička argumentacija kojom se može pravdati proslava faktičke aneksije sopstvene države koja se desila 1918. godine. Naprotiv, kao što sam već rekao, vjerujem da je ovo dobra prilika da se svi zajedno prisjetimo koliko je važno braniti tekovine 21. maja, i koliko je važno da postoji saglasnost oko ključnih državnih pitanja, makar kada je u pitanju suverenistički blok.

POBJEDA: Da, nakon najave SNS-a, DPS je inicirao izmjene Zakona o finansiranju manjinskih savjeta. Da li je cilj tog zakona da SNS suštinski ostane bez novca kojim bi finansirao antidržavne aktivnosti? 

NIKOLIĆ: Ne bih prejudicirao sadržaj zakonskih izmjena, ali svakako da je cilj da novac građana Crne Gore bude trošen na projekte koji afirmišu građansku, multikonfesionalnu i multikulturalnu Crnu Goru, a ne na projekte koji de facto negiraju postojanje crnogorske nacije i identiteta. 

POBJEDA: Zašto se DPS ranije nije odlučio na takav korak imajući u vidu gotovo istovjetne aktivnosti SNS-a svih ovih godina?

NIKOLIĆ: Rekao bih da je glavni razlog tome činjenica što je državna energija dominantno bila usmjerena ka ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta, prije svega članstvu u NATO, ubrzanom ekonomskom rastu i sređivanju javnih finansija. Danas kada smo punopravna članica NATO saveza, kada imamo stopu rasta od 4,5% na godišnjem nivou sa tendencijom da taj trend zadržimo u narednim godinama, kada ostvarujemo suficit tekuće budžetske potrošnje a kroz par godina i suficit ukupnog budžeta, vrijeme je da se pozabavimo i nekim pitanjima na unutrašnjem planu. Upravo je ovo jedno od takvih pitanja.

POBJEDA: Kako gledate na reakcije zvanične Srbije, ali i crnogorske opozicije na prisustvo crnogorskog predstavnika u Kninu na proslavi hrvatskog Dana pobjede? 

NIKOLIĆ: Razumijem da sve što je vezano za događaje koji su se dešavali 90-ih godina izaziva povišene emocije, naročito u državama koje su bili neposredni akteri tih dešavanja. Imajući u vidu navedeno, razumijem i reakcije zvanične Srbije i prosrpske opozicije u Crnoj Gori. Ipak, kada racionalno sagledamo situaciju vjerujem da ćemo se složiti da se ovom događaju daje na značaju i da mu se imputiraju razni konteksti kako bi se ostvarila sitna politička korist ili se skrenula pažnja javnosti sa gorućih političkih i državnih pitanja u susjednim državama. 

POBJEDA: Kada bi trebalo da počne sa radom radna grupa za optimizaciju izbornog zakonodavsta?

NIKOLIĆ: Rok još uvijek nije preciziran, ali kada uzmemo u obzir sve okolnosti mislim da je realno govoriti da radna grupa može početi sa radom na jesen. U ovoj fazi, datum ne bih bliže precizirao.

POBJEDA: Da li razlike koalicionih partnera DPS-a i Bošnjačke sa jedne strane i SD-a sa druge kada je u pitanju privatizacija ili valorizacija Aerodroma Crne Gore mogu narušiti jedinstvo vladajuće koalicije?

NIKOLIĆ: Apsolutno sam ubijeđen da ne. Sa našim koalicionim partnerom SD-om imamo sjajno razumijevanje i komunikaciju kada su u pitanju sva važna državna, strateška pitanja. Prirodno je da se s vremena na vrijeme jave i različiti pogledi na dalji razvoj u pojedinim oblastima, ali samo iz iskrene želje kako bi se našlo najbolje rješenje za državu Crnu Goru. I u ovom slučaju vjerujem da ćemo naći rješenje sa kojim će sve strane biti saglasne u pogledu daljeg razvoja avio saobraćaja.

POBJEDA: Znači, postoji prostor za kompromis?

NIKOLIĆ: Apsolutno. Kao što sam već rekao, siguran sam da ćemo na kraju ovog procesa imati apsolutnu saglasnost da smo našli najbolje rješenje kada su u pitanju crnogorski aerodromi.

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član