Nikolić: Izjave i ponašanje Amfilohija, dokaz da su protesti politički

Neprekidno nastojanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohija, da unese razdor u Demokratsku partiju socijalista sve više postaje tragikomično. Ovim uzaludnim pokušajima on pokazuje  da je dio višegodišnje  orkestrirane kampanje,  koja sada ima novi, lažni povod, ali stari cilj – rušenje Crne Gore. Ta kampanja, kao i sve  prethodne slične, završiće još jednim njihovim porazom.

Ono što je bilo očekivano i predvidljivo – u nedostatku ijednog argumenta u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja  – Amfilohije se vraća retorici i porukama koje su inspirisale, podsticale i opravdavale tragične sukobe na prostorima bivše Jugoslavije 90-tih. Govoru koji je izazvao razaranje, nesreću i patnju za sve njene narode, posebno srpski koji su oni “štitili”. Osvježenog pamćenja, nakon što je  odgledao dokumentarni zapis o svom decenijskom sramnom govoru mržnje i huškanju na rat, Amfilohije se opet besprizorno ostrvio na Crnu Goru i na sve koji u njoj žive. Uvredama  i prijetnjama, podvalama i kletvama, pokušavao je da nipodaštava i vrijeđa neporečive i neizbrisive vrijednosti naše istorije i tradicije, negirajući neporečivo – autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, nasilno ukinute poslije Prvog svjetskog rata. Prizemni izrazi kojima se mitropolit Srpske pravoslavne crkve služio tom  prilikom, ispod su nivoa svake pristojne komunikacije i zaista ne zaslužuju komentar.
Takve izjave i ponašanje Mitropolita samo potvrdjuju činjenicu da su crkveni protesti  dominantno  politički, nevješto kamuflirani u svešteničke odore, sa utopističkim ciljem i samoobmanom da mogu srušiti Crnu Goru, poništiti njenu državnost, opravdati tezu  o njenoj “prolaznosti”,i prinijeti je na oltar Srbiji kao kompezaciju za Kosovo.
Zato im poručujemo: vi šetajte, a država Crna Gora, njeni građani i njena izabrana vlast, umjeće, kao i  mnogo puta do sada, da prepoznaju i spriječe svaki pokušaj narušavanja mira i stabilnosti, i  da zaštite ono što  smo mukotrpno  gradili nekoliko decenija, stvarajući  državu slobodnih i jednakih građana, čija prava štite jake institucije.

Miloš Nikolić, portparol Demokratske partije socijalista 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član