Nikolić: Izbor “eksperata”, ukazuje da Abazović želi da se stručni tim za reviziju ugovora sa SPC nikad i ne formira

Izbor Vladinih “eksperata” za rad u timu koji treba da ocijeni valjanost Ugovora o uređenju odnosa sa SPC, sugeriše lošu namjeru. Jer, kako drugačije komentarisati motiv premijera, koji je, gle čuda, u ekspertski tim Vlade pozvao, ne samo Velibora Markovića kao osvjedočenog homofoba i seksistu, već i kao advokata i člana ekspertskog tima MCP. Pritom, nekom ko i ne krije da je učestvovao u izradi istog ugovora kao stručni konsultant SPC, dodijeljen je zadatak da zaštiti interese države u ugovornom odnosu sa svojim “poslodavcem”?!

Da namjera nije dobra, i da ukazuje na cilj da se ovakvim odabirom članova radnog tijela zapravo zamajava domaća i međunarodna javnost, potvrđuje i odabir drugog člana ekspertskog tima, koji je državni sekretar u Ministarstvu pravde. Dakle, visoki politički funkcioner Vlade koja je već usvojila ugovor sa SPC, i čiji je nadređeni, ministar pravde ovaj dokument i prezentovao na Vladi, treba u okviru radnog tima da pruži objektivnu kritičku analizu istog akta?!

Na kraju, sudeći po izboru “eksperata” za rad u timu koji treba da ocijeni vladin uradak na planu uređenja odnosa sa SPC, nema drugog zaključka sem da premijer Abazović želi da se ekspertska grupa nikad i ne formira, što bi trebalo da mu posluži kao alibi za stavljanje potpisa na postojeću neustavnu i antidržavnu verziju Ugovora. Takav epilog bio bi jasan znak da je insistiranje premijera na evropskim vrijednostima, i brzom učlanjenju Crne Gore u EU, samo puka retorika, jer politika Vlade, i na primjeru odabira pojedinih kadrova koji treba da preispitaju odnos države i SPC, suprotstavlja se svemu što podrazumijeva EU.

Zato bi sve drugo osim nove procedure u kojoj bi se odgovornije pristupilo odabiru stručnog tima za reviziju ugovornog odnosa sa SPC, predstavljalo rušenje osnovnog principa na kojem taj tim treba da nastane, kao i formalizaciju loše namjere prema nacionalnim interesima države.

Andrija Nikolić, član Predsjedništva DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član