Nikolić: Iz centara ruske propagande u Srbiji, vodi se akcija za uspostavljanje potpune kontrole nad Crnom Gorom

Crna Gora ne može postići ni političku ni institucionalnu stabilnost, dok god na njenoj teritoriji operišu političke apologete Moskve i Beograda, kao i njihove propagandne ispostave za hibridni rat i subverzivno djelovanje, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić sa međunarodne parlamentarne konferencije Socijaldemokrata iz Jugoistočne Evrope, Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga koja se održava u Cavtatu.

Na skupu kojeg tradicionalno organizuje njemačka fondacija Friedrich Ebert Stiftung, Nikolić je bio glavni govornik na panelu koji se odnosio na borbu sa lažnim vijestima u zemlji i van nje. Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je na snazi propaganda nalik 90-im godinama, a kako tvrdi, najjače uporište putinističke propagande u regionu je Srbija, odakle se vodi koordinisana akcija za uspostavljanje političke, ekonomske i medijske kontrole nad Crnom Gorom.

U svom govoru poslanik Nikolić je saopštio da rusko/srpska propaganda u Crnoj Gori doživljava svoju kulminaciju, uz podsjećanje da su u toj mreži neki od aktera pokušaja državnog udara u Crnoj Gori iz 2016, kao i pojedini mediji koje je američki Stejt department još 2020. označio dijelom propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija.

“Da li možete da zamislite da je danas od 5 televizija u Crnoj Gori, njih četiri praktično u vlasništvu, ili u proceduri kupovine struktura iz Srbije. Samo je Javni servis (RTCG) u vlasništvu Crne Gore. Imamo nekoliko medijskih portala koji se finansiraju rusko/srpskim novcem i koji bez bilo kakvih smetnji i sankcija, otvoreno šire dezinformacije, plasiraju govor mržnje i crtaju mete ljudima koji drugačije misle. To je crvena lampica, ne samo za Crnu Goru, nego i za EU i NATO.”

Nikolić dalje navodi da posebno brine činjenica da Crna Gora ne samo što ne pokušava da stane na kraj ruskom propagandnom servisu koji se razmahnuo na njenoj teritoriji, već djelovi zvaničnih državnih struktura nesmetano rade u korist jačanja rusko/srpskog uticaja.

“Ako znamo da je smijenjeni crnogorski premijer na daljinskom upravljaču predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ako znamo da je za predsjednika borda direktora državnog giganta EPCG izabran jedan od najistaknutijih predstavnika proruskog Demokratskog fronta, i ako znamo da je za rektora državnog Univerziteta postavljen osnivač ruskog medijskog sistema dezinformacija u Crnoj Gori Vladimir Božović, onda nikoga ne treba da čudi zašto Crna Gora u posljednje dvije godine stagnira na putu EU integracija, i zašto u zemlji jačaju prosrpske i proruske snage”, zaključio je Nikolić.

Andrija Nikolić, član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član