Milo Đukanović na otvaranju PES Konferencije „U susret Samitu EU – Zapadni Balkan“: Uvjeren sam u pobjedu proevropskog kursa naše politike

Predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović otvorio je danas u Podgorici Konferenciju „U susret Samitu EU – Zapadni Balkan“, koju organizuje DPS zajedno sa Partijom evropskih socijalista (PES). Zajedno sa predsjednikom Đukanovićem, Konferenciju je otvorio Sergej Stanišev, predsjednik PES-a.  

Prenosimo integralno izlaganje predsjednika Đukanovića sa otvaranja Konferencije:

„Dobrodošli u Crnu Goru. Zadovoljstvo mi je da vas sve pozdravim u ime Demokratske partije socijalista. Kad smo dogovarali ovaj susret, koji je potvrda dobre saradnje naše partije sa PES, nijesam ni pomislio da ću vas dočekati u ulozi kandidata za predsjednika na zborima koji se održavaju 15. aprila. Ali vi dobro znate da onaj ko se bavi politikom, posebno tako dugo kao što se ja bavim, uvijek mora računati i na nepredvidive okolnosti. Tako da mi ovaj susret sa vama u zenitu kampanje dođe kao pravo osvježenje.

Posebno mi je drago da budem vaš domaćin i zbog ove životno važne teme za sve zemlje Zapadnog Balkana. Integracija u Evropsku uniju naš je zajednički strateški cilj, koji je isto tako važan i za Evropsku uniju i sve njene članice. Ovaj naš skup je utoliko značajniji jer se održava u vremenu kad je ova tema visoko na agendi evropske administracije i u fokusu evropske javnosti. Bugarska, koja više od drugih članica razumije integracione procese balkanskih zemalja u evropskom kontekstu, upravo sada predsjedava Evropskom unijom. Nalazimo se neposredno uoči aprilskih izvještaja Evropske komisije za sve države kandidate i potenijalne kandidate. Već narednog mjeseca održava se Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji, a početkom jula i Samit Berlinskog procesa u Londonu. Znači, nije moglo biti ni boljeg tajminga ni značajnije teme za nas sa Balkana. Ohrabruje nas razumijevanje i podrška od strane rukovodstva PES i sestrinskih evropskih partija, koja je evidentna tokom cijelog procesa.

Evropska komisija je prije dva mjeseca objavila svoj kominike o vjerodostojnoj strategiji koja daje politički okvir usmjerenja daljeg pristupa proširenju na Zapadni Balkan. To je nova platforma za nastavak politike proširenja, u kojoj jepotvrđena evropska budućnost regije kao geostrategijska investicija u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu,utemeljenu na zajedničkim vrijednostima.Posebno je podsticajna činjenica da je potvrđen pristup individualnog napretkana evropskom putu, koji se temelji na pojedinačnim zaslugama i zavisi od konkretnih rezultata svake države. Dodatno, šest vodećih inicijativa odnosno posebnih mjera koje će EU preduzeti u narednim godinama pomoći će nam u jačanju vladavine prava, u saradnji u oblastimabezbjednosti i migracija, širenju energetske unije na Zapadni Balkan, smanjenju troškova rominga i uvođenju širokopojasnog interneta u regiji.

Sve su ovo značajni dodatni instrumenti koji nas vode prema cilju i podstiču proces integracija cijelog regiona u Evropsku uniju. Bez toga ne može bititrajne i održive stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu, ali ni i u Evropi. Vjerujem da će na osnovu brižljivo sačinjenih izvještaja u aprilskom paketu proširenja koji će notirati pojedinačne rezultate svih na Balkanu, samit u Sofiji dati ključne političke smjernice za dalje postupanje i razvijanje već objavljenje nove strategije. To je izuzetno važno, jer potvrda perspektive članstva, znači i veće prisustvo EU u regionu, što je jedan od najsnažnijih motivacionih faktora za naše reformsko djelovanje i napredak. Više Evropske unije na Balkanu automatski znači i brži, snažniji i održiviji proces integracije. Podsjetiću da je Vili Brant rekao da upravo ,,globalizacija opasnosti i izazova – rat, haos, samouništenje – zahtijevaju domaću politiku koja daleko prevazilazi lokalne ili nacionalne granice“. Parafraziraću i Vaclava Havela koji je 90-tih govorio da oni koji misle da u jednom dijelu Evrope može vladati mir i blagostanje, dok se u drugom odvijaju etnički sukobi i ratovi, ništa nije naučio iz milenijumske evropske istorije. Zato sam duboko uvjeren da Evropska unija danas ne može dozvoliti sebi ponavljanje istorijskih grešaka i ignorisanje onog što se dešava izvan njenih granica, na Balkanu posebno, niti iluziju da to nema uticaja i na nju samu. Stoga i naše očekivanje da Samit u Sofiji naglasi potrebu da se EU snažnije i temeljnije uključi u rješavanje otvorenih pitanja i iznalaženje rješenja kako bismo bez zastoja nastavili putem integracija. Na nama je, s druge strane, da uporedo radeći na individualnim rezultatima pokušamo iskoristiti sve mehanizme saradnje kako bi politika proširenja ostala ključna zajednička politika Zapadnog Balkana, koja nas sve ujedinjuje i donosi stabilnost i prosperitet.

Samo takav pristup može pomoći da se odupremo snažnim spoljnim uticajima kojima je izložen naš region. Nažalost vjekovno preplitanje interesa velikih sila na Balkanu, koje je posljednih godina sve izraženije, prijeti da ugrozi stabilnost cijelog regiona. Antidržavno djelovanje domaćih retrogradnih snaga, pod okriljem spoljnih ekonomskih i drugih uticaja, sprimjesama poplave lažnih i neetičkih medijskih sadržaja, postalo je prepoznatljivo na cijelom Balkanu, uz jasno uočljiv potpis takvih destruktivnih ideologa.

Dragi prijatelji, svi ste vjerovatno do sada već upoznati sa scenariom koji se spremao za Crnu Goru, upravo iz tih centara moći, uz svesrdnu podršku domaćih političkih subjekata, pretežno onih koji su se prije 12 godina energično protivili crnogorskoj nezavisnosti, njenom članstvu u NATO i implementaciji evropskih vrijednosti na ovim prostorima. Međutim, vjerom u ispravnost naše državne strategije, i snagom naših institucija, uspjeli smo da se suprotstavimo toj destrukciji. Nakon parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, održanih u takvim okolnostima, uspjeli smo formirati stabilnu Vladu i učiniti da Crna Gorai dalje bude prepoznatljiv faktor mulitetničkog sklada i stabilnosti regiona, što je potvrđeno i njenim članstvom u NATO početkom juna prošle godine. Upravo vođen i ličnom odgovornošću za očuvanje onog što smo mukotrpno stvarali minulih decenija, odlučio sam da prihvatim kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore, uvjeren u pobjedu proevropskog kursa naše politike. Vaše prisustvo danas ovdje je za mene snažna podrška u kampanji, iako to naravno ni na koji način ne želim da zloupotrijebim.

Lično ću se zalagati sa svoje nove pozicije da u Crnoj Gori nastavimo sa politikom povezivanja i dobrosusjedstva, i sa još tješnjom saradnjom u evropskim integracijama. Na to nas obavezuje i činjenica da je Crna Gora regionalni lider u tom procesu. Utoliko prije, mi imamo veću odgovornost da pomognemo svojim susjedima da svi zajedno brže napredujemo. Vladavina prava mora biti u fokusu svih nas u regionu. Novi pristup u ovom važnom segmentu u okviru procesa pristupanja potrebno je proširiti na sve države u regionu, ne samo na one koje su u procesu pregovora. Smatram da ćemo na taj način – širenjem resursa i razmjenom iskustava – brže rješavati probleme u ovoj važnoj oblasti. Takođe, moramo više i posvećenije timski raditi na infrastrukturnom povezivanju naših zemalja, što je jedan od najvidljivijihpozitivnih efekata od pristupnog procesa za naše građane, a i dugoročno – za naš ukupan razvoj. Samit u okviru Berlinskog procesa u Londonustoga mora biti pripremljen temeljito, s jasnom podrškom za završetak dosadašnjih projekata, ali i vizijom otvaranja novih perpektiva u narednom periodu. Vjerujem da je u najboljem interesu i Balkana i Evropske unije da se Berlinski proces nastavi. Ekonomski razvoj naših zemalja je prirodno u vrhu naših prioriteta, ali u tome moraju vidjeti svoj interes i naši partneri iz EU. Cilj nam je da i međusobnom saradnjom pomognemo jedni druge da naše ekonomije ojačaju do te mjere, da danom ulaska u EU možemo zaista reći da smo sposobni jednako dijeliti ne samo prava, nego i obaveze.

Da bismo postigli sve navedeno, moramo raditi još napornije i ozbiljnije, ne samo na sprovođenju reformi, već i u odnosu prema državama članicama i institucijama EU. Siguran sam da Partija evropskih socijalista (PES) predstavlja izuzetnu priliku da dodatno sarađujemo i snažimo svoje kontakte kako bismo partnerima prezentirali naša ostvarenja, i tako brže došli do zajedničkog cilja. Skupovi kao ovaj, i sjutrašnji u Tirani, snažna zainteresovanost socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i njihova sve primjetnija aktivnost u organizaciji dijaloga na temu proširenja, hrabri nas u saznanju da na ovom teškom putu nijesmo sami. Pozivam vas da aktivno i partnerski djelujemo timski, i u borbi s destruktivnim vanjskim uticajima. Na nama koji smo na Balkanu je da produbljujemo dalju saradnju, kako bismo i sami doprinosili jasnijem definisanju politike EU prema regionu.

Siguran  sam da zajedno brže i bolje možemo ostvariti svoje evropske ciljeve. Upravo kako to glavni cilj Principa PES-a nalaže – da osnažimo socijalističke, socijaldemokratske, radničke i demokratske progresivne pokrete i njihove vrijednosti u EU i u cijeloj Evropi, podržavajući jedni druge!“

Media tim Demokratske partije socijalista Crne Gore

 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član