Milo Đukanović: Crna Gora 15. aprila bira između dva puta

„Kao i mnogo puta u prethodnih 20 godina, Crna Gora je opet na raskrsnici, između toga da izabere put kojim će dalje učvršćivati mir, multietnički sklad, stabilnost kojim će potvrditi našu riješenost da postanemo dio evropskog i evroatlantskog sistem vrijednosti, da iskoristimo potencijale i Crnu Goru učinimo državnom kućom svih, pogodnom i udobnom za kvalitetan život primjeren životu građanina Evrope 21. vijeka, ili ćemo popustititi pred teško razumljivom upornošću naše političke opozicije, u suštini anticrnogorske opozicije koja želi da nas vrati na balkanske stranputice, da i dalje služimo tuđim interesima.“ kazao je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na svojoj početnoj konvenciji održanoj večeras u prepunoj sportskoj dvorani u Nikšiću.  

„Na ovom prvom putu kojeg jasno zastupa naša partija i vladajuća koalicija već smo postigli veoma respektibilne rezultate. Na tom putu mi smo ostvarili naš vjekovni san, i obnovili crnogorsku nezavisnost. Učvrstili svoj osjećaj ponosa zato što smo ispravili jednu tešku istorijsku nepravdu s početka 20.  vijeka. Pojačali svoj osjećaj časti, zato što smo na taj način ispunili dug prema generacijama crnogorskih mučenika koji su kroz vjekove, ne pitajući za cijenu, a cijena je najčešće bila i najteža, prinosili svoju žrtvu, svoj život, upravo u uspostavljanju tih vrijednosti o kojima večeras govorim. Takođe, osnažili svoj osjećaj dostojanstva, zato što smo, kao i drugi evropski i svi civilizovani narodi priuštili za sebe pravo da upravo mi upravljamo vlastitom budućnošću“, kazao je Đukanović.

Đukanović je podsjetio više od pet hiljada svojih pristalica da je 11. oktobra 2016. godine, uoči parlamentarnih izbora, na istom mjestu poručio da kada se u Nikšiću kaže da će se pobijediti, onda se to mora i učiniti. „I kao što jako dobro znamo pobijedili smo, viteški, tako kako dolikuje Nikšiću i Crnoj Gori. Oslonjeni na sebe, oslonjeni na svoju bezgraničnu ljubav prema Crnoj Gori, oslonjeni na našu ogromnu želju da našim potomcima ostavimo bolju, srećniju i prosperitetniju državnu kuću nego što smo je zatekli“, poručio je Đukanović.

„Sada imamo istovremeno i težak i lak zadatak. Težak, jer razumijem da je mnogim ljudima u ovih 20 godina nekako je već dosadilo i postalo teško da gotovo svake godine vodimo iznova istorijski važne bitke. Znam koliko to proizvodi nervoze, stresa, koliko to na neki način remeti onaj redovni uovbičajeni životni mir svakog građanina Crne Gore. A, istovremeno lako je, jer u odnosu na ovu dilemu mi smo davno odlučili i 15. aprila treba samo da ponovimo i učinimo nedvosmislenom odluku demokratske i evropske Crne Gore“, kazao je Đukanović i dodao: „Mislim da je ovdje u prvom planu lična, ako hoćete roditeljska odgovornost, dakle, da svako onaj ko se osjeća odgovornim prema potomstvu koje je stvorio ne smije dozvoliti da da podršku onoj politici koja radi na poništavanju hiljadugodišnje crnogorske državnosti i na zatvaranju perspektive pred budućnošću Crne Gore“.

Govoreći o svojim konkurentima na predstojećim predsjedničkim izborima, Đukanović je kazao da je njihova strategija jasna:

„Reklo bi se da žele da ponove isti scenario – bjesomučne kritike DPS, vladajuće koalicije i mene kao jedne od personifikacija politike vladajuće koalicije. Ja bih rekao – već viđen gubitnički scenario. Zahvaljujući poslu kojim sam se bavio mnogo puta tokom ranijih predizbornih kampanja, učestvovao sam u takvom scenariiju, rekao bih i pomalo i zabavljajući se i poigravajući sa našom političkom konkurencijom. Danas ne želim takav pristup iz dva razloga. Jedan je važnost istorijskog konteksta o kojem sam govorio koji mi ne daje pravo na opuštenost, a drugi je moje izuzetno poštovanje prema najvišoj funkciji u ovoj državi, funkciji predsjednika države, prvog građanina Crne Gore i ta odgovornost prema tom budućem poslu mi nalaže zaista da i u ovom i svakom drugom obraćanju budem krajnje odgovoran i u odnosu prema mojoj političkoj konkurenciji. Ni na ovoj, ni na bilo kojoj drugoj konvenciji ne bih govorio, sem u krajnjoj nuždi, o većini mojih protiv kandidata. Cijenim njihovo samopouzdanje da se kandiduju za ovu najvišu dužnost u Crnoj Gori. Razumijem da je jedan broj njih to uradio ni sami ne vjerujući u uspjeh na ovim izborima. Vjerujem da su to uradili vođeni idejom ili za minut slave ili prisvajanja apanaža koje granatuje budžet Crne Gore ili koji im obezbjeđuju inostrani mentori oni isti koji su to radili na izborima 16.oktobra 2016. godine… Rekao bih, uz onu već tradicionalnu opsjednutost mnome, zapitali su se ovih dana a kakvi su to moji planovi. Ja jako dobro znam da oni jako teško razaznaju naše planove, jer zapravo imaju samo jedan plan evo već 25 godina, da nas poraze na izborima. I nikako da im se posreći. Za to vrijeme, naši planovi su bili mnogo ambiciozniji. Željeli smo da sačuvamo mir u Crnoj Gori, učvrstimo multietnički sklad, da uspopstavimo ekonomsku održivost i otvorimo perspektivu razvoja, željeli smo da obnovimo nezavisnost Crne Gore, željeli smo da Crnu Goru dovdemo do NATO-a, do EU. I gle čuda, sve te želje smo ispunili. Pa šta je onda moj plan na ovim izborima? Veoma jednostavno – da ih sve zajedno porazim, da ih smjestim na marginu crnogorske političke scene odakle će najmanje moći da smetaju želji i htjenju najvećeg broja građana Crne Gore da što brže dostignemo evropski kvalitet života“, zaključio je Đukanović u svom izlaganju.

Kandidaturu Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore podržale su mnoge javne ličnosti, a na konvenciji u Nikšiću to su učinili fudbaler Mirko Vučinić, košarkašica Jelena Dubljević, džudista Nikola Gardašević, direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović i legendardni 90-ogišnji reditelj Veljko Bulajić. Na Đukanovićevoj predsjedničkoj konvenciji govorili su i predsjednica Savjeta mladih DPS Nikšić Marija Perović, predsjednik OO DPS Nikšić Ivan Mitrović, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, ministarka nauke Sanja Damjanović, potpredsjednik Vlade i član Predsjedništva DPS Milutin Simović, kao i predsjednik Vlade Crne Gore i zamjenik predsjednika DPS Duško Marković.  

Media tim Demokratske partije socijalista Crne Gore

 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član