Medija centar DPS: Vijesti u informativnoj emisiji koristile montaže Ure

U centralnoj informativnoj emisiji “Vijesti u pola 7” na TV Vijesti emitovanoj dana 13.9.2022. godine, došlo je do povrijeđivanja osnovnih profesionalnih principa, standarda i novinarske etike od strane uredništva te emisije.  

Naime, prilog o hapšenju bivše direktorke preduzeća “Putevi” Violete Klikovac, pratila je njena fotografija na kojoj je stajalo “Izvor: DPS”. Uvidom u činjenično stanje jasno je da se radi o fotomontaži slike iz jedne od izjava gospođe Klikovac dok je pokrivala javnu funkciju. Montaža je preuzeta sa stranice na društvenim mrežama zvaničnog naloga Građanskog pokreta URA.

Cijeneći član 3. Zakona o medijima koji propisuje da mediji slobodno objavljuju informacije i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima poštujući Ustav, zakon i Kodeks novinara Crne Gore i druge opšte akte kojima je propisana zaštita profesionalnih standarda, ukazujemo da je takvim emitovanja nedvosmisleno napravljen niz prekršaja i povreda.  

Prije svega povrijeđeno je jedno od osnovnih načela Kodeksa novinara/novinarki, da su za  novinara/novinarku činjenice neprikosnovene, a njegova/njena obaveza je da ih stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu, bilo da se radi o tekstu, slici ili tonu.

U smjernicama za tumačenje i primjenu ovog načela kodeksa jasno se ističe da: “Ako neka ilustracija, naročito fotografija, na prosječnog čitaoca može ostaviti utisak da se radi o autentičnom dokumentu uprkos činjenici da je u pitanju simbolička slika, to se mora pojasniti. Fotomontaža ili druge intervencije na autentičnim dokumentima moraju biti jasno označene kao takve u propratnom tekstu ili na drugi odgovarajući način.”

Sve navedeno upućuje na zaključak da se ovim tendencioznim izvještavanjem u smislu medijskog spinovanja i perfidnim manipulacijama pokušava diskreditovati i kompromitovati ugled kako naših  funkcionera, članova i simpatizera, tako i same Demokratske partije socijalista, a to sve po cijenu gaženja principa profesionalnog izvještavanja, nemareći za očuvanje etičkog kredibiliteta novinarstva.

U cilju zaštite naše partije od zloupotreba ali i u želji da damo doprinos elementarnoj profesionalnoj etici i uzdizanju javnog diskursa koji je posljednje dvije godine u našoj zemlji srozan na najniži nivo, od uredništva  i menadžmenta TV  Vijesti zahtijevamo izjašnjenje o ovom spornom problemu.

Ukoliko je riječ o individualnoj i nepromišljeno napravljenoj grešci očekujemo izvinjenje u večerašnjoj informativnoj emisiji “Vijesti u pola 7” u kojoj je sporna montaža i emitovana.

Medija centar DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član