Medija centar DPS: Raonić i menadžment RTCG da se izjasne o namjeri da se DPS-u nanese šteta, očekujemo javno izvinjenje

U jutarnjem programu „Dobro jutro Crna Goro“, emitovanom na TVCG 1, dana 10.07.2023. godine došlo je do povrjeđivanja osnovnih profesionalnih principa, standarda i novinarske etike od strane uredništva navedene emisije i novinarke Milice Sandić, kojim je nanijeta šteta Demokratskoj partiji socijalista.

Naime, voditeljka emisije je postavljajući pitanje svom gostu izgovorila i sljedeći komentar ”nažalost neke prakse nijesu se promijenile ni nakon odlaska DPS-a sa vlasti – zapošljavanje po partijskoj liniji, zauzimanje dobijenih resora i vidjeli smo i nastavak trošenja državnog novca za razne reprezentacije, za vozni park, funkcionerske benefite. Da li će se sa tim konačno stati i šta Vi u ime i Vaše stranke možete obećati građanima Crne Gore?”.

Tako formulisano pitanje, servirano uz ličnu opasku voditeljke, izrečeno je kao da predstavlja opšte prihvaćenu činjenicu, a ne klasičan lični stav koji po svojoj sadržini i karakteru predstavlja subjektivno mišljenje voditeljke kojim se krši sama objektivnost novinarstva.

Smatramo da je time napravljen niz prekršaja i povreda. Prije svega prekršen je član 9. stav 12. Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore koji upućuje obaveze i odgovornosti, te obavezuje na nepristrasno, tačno, blagovremeno, razumljivo i uravnoteženo informisanje o domaćim i međunarodnim dešavanjima od javnog interesa.

Takođe, povrijeđena su neka od osnovnih načela Kodeksa novinara/novinarki, da kredibilitet novinara/novinarki i novinarske profesije počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju, i zloupotrijebljeno načelo koje propisuje da novinar/novinarka mora biti kritički posmatrač nosilaca društvene, političke i ekonomske moći kada izvještava o njima u interesu javnosti.

Na osnovu svega navedenog obavještavamo javnost da ćemo Agenciji za elektronske medije podnijeti prigovor, a uz to zahtijevamo i od generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i menadžmenta izjašnjenje o evidentnoj namjeri da se neprikladnom opservacijom voditeljke nanese šteta Demokratskoj partiji socijalista.

Osim toga, od uredništva RTCG, direktora Raonića kao i voditeljke Sandić očekujemo da u narednoj emisiji jutarnjeg programa upute javno izvinjenje našoj partiji. Sve suprotno od toga smatraćemo svjesnim kršenjem objektivnosti izvještavanja Javnog servisa, medijske kuće koju finansiraju sve građanke i građani Crne Gore.

Medija centar DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član