Medija centar DPS: Da li je stav novinara RTCG ujedno i stav uredništva Javnog servisa?

U jučerašnjoj emisiji „Dobro jutro Crna Goro“, emitovanoj na TVCG 1, došlo je do povrjeđivanja osnovnih profesionalnih principa, standarda i novinarske etike od strane novinara i voditelja ove emisije gospodina Dejana Bijelića. On je u jučerašnjoj emisiji prilikom intervjua sa izvršnom direktorkom MANS Vanjom Ćalović Marković nedvosmisleno saopštio: „Upravo je Abazović, a evo sad ste Vi to rekli juče, između ostalog izjavio da ne vidi problem u tome da DPS dobije dio funkcija po dubini. Ovo što ste maločas rekli negdje se odnosi na moje naredno pitanje, da li mislite da u tom slučaju postoji bojazan od daljih opstrukcija u dijelu otkrivanja novih afera i pokretanja nekih novih sudskih procesa?“

Takvo formulisano pitanje po svojoj sadržini i karakteru predstavlja stav novinara kojim se krši objektivnost novinarstva. Kroz kontekst izrečenog pitanja novinar je sugerisao javnosti da članovi DPS vrše “dalju opstrukciju u dijelu otkrivanja novih afera, pokretanja nekih novih sudskih procesa”.

Smatramo da je time napravljen niz prekršaja i povreda. Prije svega prekršen je član 9. stav 12. Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore koji upućuje obaveze i odgovornosti, te obavezuje na nepristrasno, tačno, blagovremeno, razumljivo i uravnoteženo informisanje o domaćim i međunarodnim dešavanjima od javnog interesa.

Takođe, povrijeđena su neka od osnovnih načela Kodeksa novinara/novinarki, da kredibilitet novinara/novinarki i novinarske profesije počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju, i zloupotrijebljeno sljedeće načelo koje propisuje da novinar/novinarka mora biti kritički posmatrač nosilaca društvene, političke i ekonomske moći kada izvještava o njima u interesu javnosti.

Na osnovu svega navedenog zahtijevamo od generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i menadžmenta izjašnjenje da li je, javno saopšteni stav voditelja emisije “Dobro jutro Crna Goro”, i stav nacionalnog Javnog servisa.

Ukoliko je riječ o individualnom političkom mišljenju voditelja, od Raonića tražimo da u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 uputi izvinjenje Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore na koju su se odnosili teški kvalifikativi.

Takođe, zahtijevamo sankcionisanje pomenutog voditelja i novinara RTCG iz edukativnih razloga, jer je riječ o profesionalnom posrnuću koje ta medijska kuća, zbog građanki i građana koji je finansiraju, ne smije da baštini.

Medija centar Demokratske partije socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član