Medija centar DPS: Da li je javno saopšteni stav urednice emisije “Naglas”, ujedno i stav nacionalnog Javnog servisa?

U emisiji „Naglas“, emitovanoj na TVCG 1, dana 7.2.2022. godine došlo je do povrjeđivanja osnovnih profesionalnih principa, standarda i novinarske etike od strane urednice navedene emisije i novinarke gospođe Marije Marković. Ona je u sinoćnjoj emisiji nedvosmisleno saopštila: „Dobili smo Vladu koja nije krala, nije pljačkala, nije ubijala, pa nam opet nije bilo dovoljno“.

Takva izjava po sadržini i karakteru predstavlja stav novinarke kojim se krši objektivnost novinarstva. Kontekst izrečenog sugeriše javnosti teške optužbe na račun prethodne vlasti.

Smatramo da je time napravljen niz prekršaja i povreda. Prije svega prekršen je član 9. stav 12. Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore koji upućuje obaveze i odgovornosti, te obavezuje na nepristrasno, tačno, blagovremeno, razumljivo i uravnoteženo informisanje o domaćim i međunarodnim dešavanjima od javnog interesa.

Takođe, povrijeđena su neka od osnovnih načela Kodeksa novinara/novinarki, da kredibilitet novinara/novinarki i novinarske profesije počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju, i zloupotrebljeno sljedeće načelo koje propisuje da novinar/novinarka mora biti kritički posmatrač nosilaca društvene, političke i ekonomske moći kada izvještava o njima u interesu javnosti.

Na osnovu svega navedenog zahtijevamo od generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i menadžmenta izjašnjenje da li je, javno saopšteni stav urednice emisije “Naglas”, i stav nacionalnog Javnog servisa.

Ukoliko je riječ o individualnom političkom mišljenju urednice, od Raonića tražimo da u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 izvinjenje svim vladama na koje su se odnosili teški kvalifikativi.

Takođe, zahtijevamo sankcionisanje pomenute urednice iz edukativnih razloga, jer je riječ o profesionalnom posrnuću koje ta medijska kuća, zbog građanki i građana koji je finansiraju, ne smije da baštini.

Medija centar Demokratske partije socijalista Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član