Marković u Plavu: Ulaganjem u kapitalnu infrastrukturu ubrzaćemo razvoj Plava

Jasno je da je infrastruktura preduslov svakog razvoja, pa je država ozbiljno posvećena obezbjeđivanju svake vrste infrastrukture u Plavu, kako bi i ovaj grad iskoristio sve svoje bogate prirodne resurse kojima raspolaže za dalji razvoj i viši kvalitet života svakog stanovnika Plava, kazao je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore Duško Marković na tribini liste „Za dobro građana Plava – Pobjednički! DPS Milo Đukanović“ i dodao da je snažno opredjeljenje Vlade da ubrzano razvija sjever Crne Gore, jer tu leži preko 50 odsto ukupnih resursa države. Poseban značaj za taj posao imaće izgradnja autoputa Bar – Boljare, najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore. Takođe, kazao je Marković, planirano je otvaranje putnih pravaca sa Kosovom, što predstavlja jedan od preduslova za razvoj Plava. 

On je nagalasio da je ukupno u ovoj godini iz Kapitalnog budžeta planirano preko dva miliona eura za razvoj infrastrukture, te da je planirana i izrada projektne dokumentacije i početak radova rekonstrukcije puta Plav- Bogićevica u dužini od 17,5 km ukupne vrijednosti 3.2 miliona eura.

„Tokom ove godine završiće se i prva faza rekonstrukcije putaPlav ‐ Vojno Selo ‐ Gusinje, u dužini od 1,2 km, vijednosti 520.000 eura, dok je ukupna dionica tog puta dugačka 10km. Za izgradnju mosta na rijeci Vruji su već ugovoreni radovi, osim toga, očekujemo da u toku ove godine bude završena Studija izvodljivosti za zaštitu Plavskog jezera“, kazao je Marković.

On je istakao da je unaprjeđivanje poslovnog ambijenta važno za nove investicije u turizmu, poljoprivredi, energetici i drvopreradi, koje ubrzavaju lokalni ekonomski razvoj i doprinose povećanju zaposlenosti.

Kao važan dio posla buduće vlasti u Plavu koju će predvoditi DPS, Marković je istakao povratak brojne plavske dijaspore u u Crnu Goru.

„Ne samo da bi ti ljudi donijeli svoj kapital, pokrenuli proizvodnju i zaposlili ljude, nego da donesu onu vrijednost koja nam je neophodna radi trajnog i opšteg dobra“, naglasio je on. 

Marković je kazao da je Vlada Crne Gore mjerama fiskalne strategije i refinansiranjem državnog duga uštedjela makar jedan godišnji kapitalni budžet države, i da će taj novac ići na razvoj sjevera, dakle – i na razvoj Plava.

„U opštini čiju polovinu teritorije prekrivaju obradivo zemljište i pašnjaci – nema dileme da upravo poljoprivreda i stočarstvo moraju biti prioriteti razvoja. Prepoznajući mogućnosti koje nudi turizam, Vlada je, zajedno sa međunarodnim partnerima, upravo za potrebe plavske opštine izradila prvu strategiju razvoja lokalnog turizma, posebno zbog toga što ekoturizam, i ovdje i u svijetu, postaje sve atraktivniji vid turističke ponude“, kazao je Marković. 

Zamjenik predsjednika DPS posebno se zahvalio građanima Plava što su postojani čuvari multietničkog i multinacionalnog sklada, najvećeg bogatstva Crne Gore.

„Crne Gore ne bi bilo da nema multietničkog sklada i suživota kao trajne vrijednosti. Plav je tipičan primjer tih tekovina, prostor na kojem skladno žive Srbi, Crnogorci, Albanci, Bošnjaci, Muslimani i to garantuje napredak i prosperitet Plava i Crne Gore“, zaključio je Marković.

Media tim Demokratske partije socijalista Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član