Laličić: Izmjena zakona o državnom tužilaštvu otvoren udar na pravni sistem Crne Gore

Izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva predstavlja otvoreni udar na pravni sistem Crne Gore i na njen Ustav, koji sprovodi nova izvršna i zakonodavna vlast. Ustavom Crne Gore utvrđeno je da je državno tužilaštvo jedinstven i samostalan državni organ a funkcija državnog tužioca stalna.

Ovakvo ustavno rješenje obezbjeđuje zaštitu ugleda, nezavisnosti i dostojanstvo svakog nosioca sudske i tužilačke funkcije čije vršenje ne može zavisiti od promjene vlasti. Međutim, nova parlamentarna većina predlaganjem izmjena zakona u ovim važnim oblastima i to po hitnom postupku bez široke i inkluzivne konsultacije ozbiljno dovodi u pitanje ostvarivanje upravo ovih ustavnih rješenja i u kontinuitetu sprovodi na djelu neskriveno pravno nasilje.

Namjera da se ukine Specijalno državno tužilaštvo i da se umjesto njega formira novo tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju sa gotovo istim nadležnostima, nije ništa drugo nego otvoreno sprovođenje revanšizma na djelu kako bi se nepodobni čelni ljudi  SDT-a smijenili i na čelo ovog samostalnog državnog organa doveli politički podobni koji će puko izvršavati naloge nove većine.

Ovako ishitren i opasan potez koji nova parlamentarna većina sprovodi pod izgovorom da je ovo konkretan doprinos reformi pravosuđa je dva koraka nazad u ispunjavanju jasnih zahtjeva u oblastima 23 i 24 što samo može usporiti postupak zatvaranja ovih poglavlja i pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Uređivanje ovih važnih funkcija po želji i mjeri nove parlamentarne  većine ozbiljno urušava princip vladavine prava i ozbiljno dovodi u pitanje pravnu sigurnost naših građana.

Jovanka Laličić, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član