Laličić: Crnoj Gori potrebna evropska vlada

Crna Gora se nalazi u dubokoj, i do sada nezabilježenoj institucionalnoj krizi, od koje najveće štete imaju upravo građani.

Tako se Skupština, kao najviši zakonodavni organ, zahvaljujući samovolji njenog predsjedavajućeg, koja je uslovljena uskopartijskim interesima dijela aktuelne parlamentarne većine oličene u Demokratskom frontu i Demokratama, nalazi u blokadi. Na taj način i smanjenje akciza u situaciji kada cijene goriva i osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu, kao i veliki broj zakona čekaju neke bolje dane.

Vlada urušila međunarodni ugled države

Odlazeća apostolska Vlada čini posljednje trzaje na štetu Crne Gore i urušavanja njenog međunarodnog ugleda kroz uporno odbijanje donošenja Odluke o uvođenju sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu. Iako je Vlada izgubila povjerenje u Skupštini, to im nije prepreka da ovih dana vrše masovna zapošljavanja u sektoru energetike i saobraćaja i da se pojedini ministri “baškare“ na egzotičnim destinacijama dok ekonomska situacija u zemlji postaje sve teža i teža. Smijenjena Vlada čini posljednje napore da iscrpi sva budžetska sredstva, kako bi onim ko dođe poslije njih bilo što gore. Kao da je malo sve ono što su napravili Crnoj Gori dok su uživali povjerenje Skupštine, nego i u tehničkom mandatu nastavljaju sa pogubnim potezima koji unižavaju Crnu Goru i dovode do sunovrata njen institucionalni i civilizacijski integritet.   

I Ustavnom sudu prijeti blokada rada

Treća važna institucija kojoj prijeti totalna blokada je Ustavni sud Crne Gore koji trenutno radi u okrnjenom sastavu zbog odlaska dvojice sudija u penziju. Podsjećanja radi, po raspisanom prvom javnom pozivu za izbor dvojice sudija iz reda uglednih pravnika, konsultativna saslušanja kandidata obavljena su 24.  i 25. juna i 01.07.2021. godine. Nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu. Podsjećamo i na tadašnji stav Demokrata koji su bili uzdržani prilikom glasanja za izbor kandidata, jer su smatrali da je potrebno raspisati novi javni poziv uz nesuvislo obrazloženje da je javni poziv objavljen prije “istorijske” smjene vlasti i da će ponovno raspisivanje javnog poziva “u novom društvenom ambijentu” ohrabriti kandidate da se jave u što većem broju. Ponovni javni poziv je raspisan u septembru 2021. godine i nakon završene procedure u oktobru mjesecu je utvrđena lista kandidata koja je opovrgnula tvrdnje Demokrata o velikom broju “ohrabrenih“ kandidata jer se prijavio i manji broj lica nego prvog puta, a većina kandidata  koja se bila prijavila na prvi poziv to nije uradila ponovno.

Prvi intervju sa kandidatom održan je 29. novembra, a posljednji kandidat je saslušan devetog decembra 2021. godine. Od tada do danas prijave stoje u fijokama a kandidati strpljivo čekaju rezultate nakon obavljenog intervjua. Zaista, krajnje destimulativno i krajnje neodgovorno prema kandidatima ali nadasve prema Ustavnom sudu i našim građanima. Da će voljom neodgovorne parlamentarne većine funkcionisanje i rad ove krovne institucije našeg pravnog sistema biti dodatno usložnjen, govori činjenica da je još jedan sudija ovog suda otišao u penziju i to prvog januara ove godine, a da će još jedan sudija sredinom godine steći uslove za starosnu penziju.

To očito sada ne zabrinjava aktuelnu parlamentarnu većinu koja je u proteklom periodu vršila neviđenu medijsku kampanju protiv Ustavnog suda, pojedinih sudija ovog suda, vršila pritisak uoči donošenja odluka a u pojedinim slučajevima je čak i Ustavni odbor preuzimao ulogu Ustavnog suda. Ta ista većina je izdejstvovala da se preko noći, bez detaljne analize, mijenjaju uslovi za odlazak u penziju i time dovela do toga da ogroman broj sudija  na svim nivoima pođe u penziju ostavljajući čitav pravni sistem, a time i pravnu sigurnost u zemlji, poljuljanom.

Stoga, imajući u vidu sve navedeno, jedino rješenje ovog Gordijevog čvora jeste da se konačno stane na put zlim namjerama, bezakonju i neznanju aktuelne parlamentarne većine je izbor manjinske ili neke druge, evropske Vlade.

Svaki dan čekanja ima pogubne posljedice po Crnu Goru za čije saniranje će trebati puno znanja, rada i strpljenja.

Jovanka Laličić, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član