Krivokapić: Višedecenijski problem zapostavljenog kulturnog dobra biće konačno riješen

Samo nekoliko mjeseci od kako je najavljeno da će zajedničkim naporima Vlade Crne Gore i Glavnog grada Tamnica Jusovača, koja se nalazi u registru zaštićenih spomenika još od 1979. godine, biti rekonstruisana, potpisan je ugovor o realizaciji ovog projekta.

Na ovaj način kvalitetno i održivo se rješava višedecenijski problem ovog svojevrsnog svjedoka burne istorije našeg grada i države. Zato vjerujemo da je sve naše iskrene sugrađane, pogotovo one koji baštine istoriju stare Podgorice, obradovala vijest da će se na lokaciji starog zatvora Jusovača uspostaviti jedan od ukupno šest kreativnih habova, koliko ih je predviđeno u Crnoj Gori.

Podgorica dobija novi gradski reper i kreativni centar, a u gradu će biti kreiran stimulativni poslovni ambijent, mjesto boravka za domaće i strane kreativce koji će razmjenom i realizacijom ideja unaprijediti imidž našeg grada i države.

Rekonstrukcijom i adaptacijom Jusovače za potrebe ICT hub-a ne samo da se uspješno realizuje još jedno obećanje Demokratske partije socijalista, već se iskazuje jasna vizija Podgorice novih ideja i nove energije usmjerene na razvoj kreativnih, inventivnih industrija koje su posebno u fokusu mladim entuzijastima i istraživačima.

Gradska uprava prepoznaje značaj razvoja strat-up i savremenih tehnologija odnosno potencijala građana Podgorice koji će uz pomoć ICT hub-a uskoro realizovali svoje ideje. Osim toga, realizacija ovog projekta ima poseban značaj za urbanu regeneraciju starog gradskog jezgra, za afirmaciju podgoričke kulture i tradicije, kao i za razvoj lokalnih mikro biznisa.

Mijenjamo kulturni identitet našeg grada i realizacijom niza projekata svrstavamo ga u kulturnu porodicu Evrope. Spajamo kulturu, nauku i tehnologiju sa biznisom, na kreativan i održiv način. Kao odgovoran politički subjekt, još jednom smo pokazali da ono što obećamo građanima, to i ostvarimo. Ubijeđeni smo da će u godinama koje su pred nama svi oni koji posjete Podgoricu posjetiti i Jusovaču, Kuću Rista Stijovića, Kuću Stojanovića, Gradsko pozorište i uživati u mnogim drugim sadržajima koje smo kreirali zajedno sa građanima, dijeleći viziju vrijednosti i napretka koja Podgoricu uspješno preobražava u grad po mjeri savremenog čovjeka, grad tradicionalne harmonije različitih identiteta i novog urbanog duha.

Ana Krivokapić, odbornica DPS u Skupštini Glavnog grada Podgorica  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član