Krivokapić: Nepoštovanjem ugovorene obaveze, Ministarstvo kulture opstruira pretvaranje “Jusovače” u kreativni moderni hab

Svakog dana suočavamo se sa nepoštovanjem ugovorenog i dogovorenog od strane Vlade Crne Gore i njenih ministarstava, sa ignorantskim stavom koji postaje prepoznatljiv znak tzv. vlasti. Ovog puta pred nama je neka vrsta tendencioznog slijepila i gluvoće Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta povodom realizacije projekta rekonstrukcije i revalorizacije prostora nekadašnjeg zatvora „Jusovača“.

Pretvaranje „Jusovače“ u moderni kreativni centar povjeren na profilisanje mladim umjetnicima Podgorice i Crne Gore je poduhvat koji pored civilizacijskog i kulturološkog iskoraka kojem glavni grad, stalno teži, predstavlja i svojevrsni simbolički čin: zloglasna tamnica postaje moderni kreativni hub posvećen mladima i stvaralaštvu.

U toj namjeri Ministarstvo kulture i Glavni grad potpisali su prošle godine ugovor o finansiranju u vrijednosti od 1,95 miliona eura po kome bi Vlada u toku 2021. godine obezbijedila dvije trećine sredstava, a Glavni grad trećinu tokom 2022. godine. Ali, shodno poništavanju svega što je bilo prije njih, a bez sluha i elementarnog osjećanja za stvarnost, bahato ignorišući sve što nije proisteklo iz njihovih mitova i bajki, budžetom za 2021. za „Jusovaču“ oprijedjeljeno svega dvadeset hiljada eura?! Obrazloženja za opstrukciju ovog projekta, naravno, nema.

Normalno je da će interesovanje i pitanja javnosti, koja je pozitivno reagovala na ideju o novom licu i namjeni „Jusovače“,  biti sada usmjerena ka Glavnom gradu, koji je potpuno spreman da izvrši svoj dio obaveza. Međutim, valja se obratiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta i pitati ih, direktno i konkretno, koji su razlozi odustajanja od ovog projekta.  Imajući u vidu tendenciju retrogradnosti, koju zastupa nova vlast, ne bi nas čudilo da se tama i memla nekadašnje „Jusovače“, savršeno uklapaju u imidž ove Vlade, kojoj sve što je progresivno i novo, smeta.

Ana Krivokapić, odbornica DPS u Skupštini Glavnog grada 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član