Komisija za zdravstvo i socijalnu politiku: Ministarstvo da poništi nezakonite oglase za izbor direktora i poštedi državu troškova usljed nesavjesnog rada Vlade

Svi oglasi za izbor direktora u ustanovama socijalne i dječije zaštite raspisani su mimo Zakona.

Naime, prije nekoliko dana Ministarstvo finansija i socijalnog staranja raspisalo je oglase za izbor 16 direktora u ustanovama socijalne i dječije zaštite, ne donijevši prethodno rješenje postojećim direktorima o prestanku njihovog mandata.

Članom 24 Zakona o radu predviđeno je da je poslodavac dužan da slobodno radno mjesto prijavi Zavodu za zapošljavanje, na način i po postupku utvrđenim posebnim zakonom, a da je Zavod dužan da javno oglasi slobodno radno mjesto u privrednom društvu, javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, čiji je osnivač ili većinski vlasnik država odnosno jedinica lokalne samouprave.

Kako poslodavac, odnosno aktuelni sazivi upravnih odbora nijesu donijeli Odluke o prestanku mandata aktuelnih direktora, odnosno Rješenja o njihovom razrješenju, a što se predviđa i članom 111 Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, niti su donijeli Odluku-Rješenje o otkazu Ugovora o radu postojećim direktorima, navedeni oglasi nijesi mogli biti raspisani, jer radna mjesta direktora u trenutku raspisivanja oglasa nijesu bila upražnjena.

Apelujemo na nadležno ministarstvo da poništi sve aktuelne oglase i iste raspiše u skladu sa Zakonom predviđenom procedurom. U suprotnom i u ovom, kao i u slučaju direktora obrazovnih ustanova,  državu čekaju ogromni troškovi zbog nesavjesnog rada Vlade Crne Gore odnosno njenih resornih ministara.

Komisija za zdravstvo i socijalnu politiku DPS 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član