Komisija za zdravstvo DPS: Nestašica ljekova i medicinskih sredstava sve učestalija, izbori početak izvlačenja Crne Gore iz zdravstvene krize

Populizam prije ili kasnije dolazi na naplatu a građani Crne Gore već mjesecima plaćaju cijenu programa “Evropa sad”! Nestašica ljekova i medicinskih sredstava je svakodnevna, od onih osnovnih (hidrogen, drvene špatule, gaze itd.) pa do onih koji se koriste za liječenje najtežih onkoloških bolesnika.

Iako smo na katastrofalnu situaciju u zdravstvu više puta ukazivali, uopšte nam nije drago što se u ovome slažemo sa ministrom zdravlja u krnjoj Vladi u (produženom!) tehničkom mandatu Dragoslavom Šćekićem.

Kada je bilo važno samo biti protiv DPS, Šćekić, kao direktor FZO, i tadašnja ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, gromoglasno su podržali ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenih i time ugrozili ustavnu kategoriju- zaštitu zdravlja stanovništva.

Kako su radili “eksperti” 42. i 43. Vlade najbolje govore podaci o dugu FZO. Dug u zdravstvenom sistemu je od 2009. do 2020. godine porastao sa 32 miliona na 40 miliona. Međutim, za samo godinu dana je značajno porastao, i na kraju prošle godine iznosio je 65,7 miliona eura. Danas dug iznosi preko 100 miliona i svima je jasno da zdravstveni sistem ne može da funkcioniše.

Danas Dragoslav Šćekić “razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata”.

Iskustvo Slovenije, koja je nakon dvije godine morala da vrati obavezno zdravstveno osiguranje, nije bilo dovoljno našim samozvanim ekspertima. Željeli su da eksperimentišu državnim novcem i zdravljem građana. Danas nas skupo košta njihovo otrežnjenje ali oni ipak žele da im građani Crne Gore i dalje vjeruju.

Kada kompletnu vlast u državi drži nekoliko stranaka koje ukupno imaju podršku 2,8% građana, dijagnoza je više nego jasna. Sat je otkucao, politička penzija ili krivične prijave su jedini mogući epilog za političke autsajdere. Vanredni parlamentarni izbori su početak izvlačenja Crne Gore iz političke, finansijske, privredne, zdravstvene ali i moralne i društvene krize.

Komisija za zdravstvo DPS

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član