Komisija za zdravstvo DPS: Ministarka ugrozila rad Ljekarske komore, zdravstvenih radnika i unizila medicinsku struku

Iako ministarka – kojoj je poput političke komesarke prioritet bio da očisti zdravstveni sektor od nepodobnih – voli da odaje utisak kako brine o zdravstvenim radnicima, činjenica je da otkad je na funkciji, niti se borila, niti izborila za bilo kakvo poboljšanje statusa zdravstvenih radnika. Zarade su povećane u skladu sa odlukom Vlade Duška Marković i to za 13%, a ne zbog „zalaganja“ ministarke.

Ekipama koje su radile na “masovnoj” imunizaciji građana tokom posljednja tri mjeseca nije isplaćen niti cent nadoknade, pa zato sada odbijaju dalje angažovanje dok čekaju da im bude isplaćeno zarađeno. Takođe, dešava se da ministarka odobri specijalizacije doktorima, pa ih zatim obavijesti da neće moći da ih upišu do sredine 2022. godine. Mijenjanjem svoje nezakonite odluke unutar samo dva dana ministarka je ugrozila rad Ljekarske komore. I tako redom… Bezbroj je primjera nipodaštavanja i vrijeđanja zdravstvenih radnika od strane aktuelne ministarke zdravlja. Ipak, najveće poniženje ministarki je servirano od strane vicepremijera Dritana Abazovića koji je izjavio da je “krajnje vrijeme da se povede dijalog o zdravstvenim reformama”, postavljajući dijagnozu stanja resora koji vodi Borovinić Bojović.

Svima je jasno da nešto krupno nije u redu, jer u danu kada je Crna Gora izgubila zbog korone 10 građana, u Srbiji, koja ima 14 puta više stanovnika, preminulo je 8 osoba?! U samo dva dana 19 izgubljenih života je alarm i za mnogo veće države ali ne i za našu Vladu. Svako sa mrvicom empatije i osjećaja za odgovornost, bi se zamislio i zabrinuo nad ovim podatkom. Ali naša ministarka umjesto da iskaže saosjećanje sa porodicama umrlih i upozori građane na ozbiljnost epidemijske situacija, ona pokušava da promijeni temu i fascinira javnost brojem pregleda koji se obavljaju u zdravstvenom sistemu. Nepotrebno je reći da i kad pokušava statistikom da zabašuri svoju nesposobnost onda se služi providnom manipulacijom pa ukupan broj pruženih usluga, u koje se ubrajaju i laboratorijske i rentgenološke, predstavlja kao usluge za petinu ukupnog stanovništva Crne Gore.

Ističemo da je u nekoliko posljednjih mjeseci, uprkos haotičnoj organizaciji, zdravstveni sistem opstajao isključivo zahvaljući nesebičnom i pregalačkom radu zdravstvenih radnika. Zato oni koji su već skoro dvije godine na prvoj liniji odbrane od epidemije, zaslužuju svaku pohvalu, poboljšanje statusa, povećanje zarada. Ali, neizostavno zaslužuju ministra zdravlja koji će tu biti zbog građana, zbog doktora, medicinskih radnika i saradnika, a ne zbog svojih karijerističkih i političkih ambicija, koje su nažalost skupo koštale sve građane Crne Gore.

Komisija za zdravstvo DPS

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član