Komisija za zdravstvo DPS: Dok ministarka obmanjuje građane, Crna Gora bilježi crne rekorde po broju oboljelih

Ministarka zdravlja u Crnoj Gori ne želi da odgovara onima koji je prozivaju sa, kako reče, “zadnjim namjerama”. Ne odgovara ni Komisiji za zdravstvo DPS, iako argumentovano već nekoliko sedmica apelujemo na nju da se okane politike i politikanstva i počne da se upravlja prema medicinskim činjenicama u cilju zaštite zdravlja stanovništva, za šta je najodgovornija.

Umjesto toga, u nedostatku argumenata da odbrani svoju lošu politiku naslonjenu na program DF koji se uglavnom bavi potiranjem Crne Gore, prolazna ministarka zdravlja nastavlja da obmanjuje građane. Pokušavajući da činjenično dokaže sebi i drugima kako je uspješna i sposobna, kakav je “ekspert”, ona nas zapravo obasipa besmislicama.

Mada, od nekoga ko za prvog saradnika u Komisiji za COVID ne zna da li je profesor na fakultetu ili nije i ne očekujemo bolju “stručnu” ekspertizu. Naime, već je i laicima jasno da njena odbrana navođenjem broja testiranih nema nikakvu težinu i nije relevantan pokazatelj kontrole epidemije pa zato nećemo trošiti prostor da je edukujemo koliko je na pogešnom putu. U posljednja dva dana u Crnoj Gori je umrlo 11 osoba koje su imale COVID, ali to za ministarku zdravlja nije podatak od značaja koji bi naglasila u javnom pojavljivanju i uputila riječi saučešća i saosjećanja sa porodicima preminulih. No, to se i ne može očekivati od člana Vlade čiji se ministri vozikaju gliserom, govore kako nam je sjajno i da zarađujemo kao nikada do sada, dok sa druge strane Crna Gora opet niže crne rekorde i gubi najvrjednije – ljudske živote.

Pošto ministarka zdravlja pokušava da nam predstavi neke informacije koje se kose sa realnošću, zbog građana, iznosimo paralelne podatke za procjenu kontrole epidemije.

U Crnoj Gori danas imamo 4.912 oboljelih od čega 185 na bolničkom liječenju dok smo na današnji dan 2020. godine imali 1.038 oboljelih i hospitalizovana 124 pacijenta. Dakle, danas imamo 4,8 puta više oboljelih i 1,5 puta više pacijenata na bolničkom liječenju. Kao poseban kvalitet nekadašnje organizacije zdravstvenog sistema ističemo upravo spremnost da se u prvim mjesecima epidemije liječe u bolničkim uslovima i lakši COVID pacijenti. To je moguće kada ustanove i zdravstveni radnici nijesu preopterećeni, što se ne može reći za 2021. godinu. Prisjetićemo se ove godine i koliko je teških i ozbiljnih pacijenata liječeno u kućnim uslovima

U periodu koji ministarka zdravlja “analizira”, odnosno od 1. maja do 16. avgusta 2020. godine u našoj državi imali smo 3.713 novooboljelih i 70 umrlih. U periodu od 1. maja do 16. avgusta 2021. godine, u kojem je na žalost za naše zdravlje najodgovornija sadašnja ministarka, imamo 9.104 novooboljelih i 151 osobu koja je izgubila borbu sa koronom. Dakle, u periodu koji je izabrala za analizu, odlazeća ministarka zdravlja ima 2 puta više umrlih i 2,5 više novooboljelih.

Opterećena krivičnim prijavama, vođena politikanstvom, skromnog epidemiološkog znanja i apsolutnog nepoznavanja javnog zdravlja, očito da nije umjela bolje. Zato za ovakvu epidemiološku situaciju smatramo direktno odgovornim premijera i Vladu koji je podržavaju. Svi oni koji su zaslužni za potpuni gubitak kontrole nad epidemijom, najmanje što bi trebalo da urade, je da kolektivno podnesu ostavke.

Komisija za zdravstvo DPS 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član