Komisija za sport DPS: Sramotan napad na Vičevića, očekujemo hitnu reakciju državnih organa Srbije

Neprijateljski doček crnogorskom sportisti Mirku Vičeviću od dijela publike na vaterpolo meču, inspirisan nacionalnom netrpeljivošću, rezultat je društvene stvarnosti i poraz svih nas ma gdje živjeli i čime god se bavili, od strane onih koji takav ambijent podstiču i utiču na kreiranje društvenih prilika.

Upravo mi u Crnoj Gori posljednjih godinu i po dana svjedočimo porastu nacionalizma, šovinizma, sijanja brutalnih prijetnji i uvreda, i svojom politikom pokušavamo takvoj klimi da se odupremo. Gotovo stalno ističemo da je takvo stanje uvezeno i da nije proizvedeno u Crnoj Gori, već da se iz regiona prelilo na našu državu, onako kako se to isto ludilo u ratnim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka širilo van granica dvorišta u kojem se produkovalo i zgarišta u kojima se ostvarivalo.

Ovakvom stanju se mora stati na put, pa od državnog vrha Srbije, najmanje što očekujemo je najoštrija osuda sinoćnjih bezumnih poruka sa vaterpolo utakmice. Pozivamo ih da to urade ne iz razloga što je u konkretnom slučaju u pitanju crnogorski državljanin ili bivši odbornik naše partije, nego jer se sa najviših pozicija mora podići brana protiv retrogradnih pojava kojima se ponovo ugrožavaju temeljne vrijednosti sporta a naš region i društvo kao cjelina vraćaju u svijest i okrilje zlih vremena iz doba raspada Jugoslavije.

Valjda ne moramo da podsjećamo da se i tada lomila država preko sportskog kolektiva koji je i sinoć neko zloupotrijebio kako bi njegovu snagu iskoristio za svoj maliciozni naum stvaranja nacionalne netrpeljivosti.

Ipak Crvena zvezda je veliki sportski kolektiv i brend da bi marginalci kaljali njeno ime držeće ga kao taoca interesa određenih grupa. A svi mi u regionu ne smijemo da prebrojavamo krvna zrnca, i da dalje ostanemo zarobljeni u idejama mračne prošlosti koje su nas sve mnogo koštale.

Crvena zvezda i Mirko Vičević jesu jedno za drugo jer su im sportski duh, ostvareni uspjesi i brojni trofeji zajednički imenitelji, dok oni koji iskaljuju mržnju, podjele i netrpeljivosti nemaju ništa zajedničko sa sportom a ni sa civilizovanim svijetom.

Komisija za sport Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član