Komisija za inovacije DPS: Digitalna transformacija – Crna Gora sigurnim koracima unazad

Digitalizacija i digitalna transformacija – riječi su koje od strane apostolske Vlade u Crnoj Gori čujemo u svakoj propagandnoj poruci. Međutim u praksi vidimo da i ono što je odavno digitalizovano gubi upotrebu, te se postavlja pitanje gdje smo u tom procesu digitalne transformacije godinu dana nakon “oslobođenja” i preuzimanja vlasti od strane nacionalističko-klerikalne družine amatera.

Digitalna transformacija predstavlja proces koji je davno započet, donošenjem prve Strategije razvoja informacionog društva, još 2003. godine, kojom je Vlada Crne Gore opredijelila strateški pravac puta digitalizaciji i čiju realizaciju je sprovodila u kontinuitetu u saradnji sa ICT sektorom, institucijama i međunarodnim organizacijama. Napravljen je značajan pomak u prethodnom periodu u razvoju infrastrukture, interoperabilnosti, elektronskog identiteta, elektronskog potpisa, e-zdravstva, e-obrazovanja, e-socijalnog kartona, elektronskih javnih nabavki, e-demokratije, na polju otvorenih podataka i dr..

U procesu pridruživanja Evropskoj uniji, među prvim otvorenim poglavljima koje je Crna Gora otvorila, još davne 2014. godine je pregovaračko poglavlje 10 Informaciono društvo i mediji, dok je pregovaračko poglavlje 25 Nauka i istraživanje otvoreno i privremeno zatvoreno još 2012. godine, čime je spremnost Crne Gore i prethodni rad u oblasti primjene savremenih tehnologija od strane Evropske unije pozitivno ocijenjen i prepoznat. Prethodne Vlade Crne Gore su bile posvećene digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave sa ciljem da javna uprava bude otvorena, transparentna, interoperabilna i dostupna svim građanima.

Gdje smo danas? Crna Gora je pored svih napora došla u situaciju da se građani obavezuju i pozivaju da tradicionalno podnose zahtjeve, i pored pandemije i rizika okupljanja. Odgovor zašto se ispunjavaju obrasci za ostvarivanje prava na dječiji dodatak neposredno na šalterima, a ne koriste podaci iz baza podataka koji već postoje, crnogorska javnost je brzo dobila zbog toga što ova Vlada želi da nametne etničku pripadnost po mjerilima zacrtanih ciljeva. Ova Vlada ima jasan cilj da nas uvede u duboku nepismenost a digitalna nepismenost je važan dio njihovog plana kako bi unazadili Crnu Goru na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i tako je žrtvovali za interese drugih država.

Komisija za inovacije DPS  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član