Klub poslanika DPS: Vlast pokušava da spriječi opozicionu destrukciju izbornog sistema

Demokratska partija socijalista i naši koalicioni partneri, od početka procesa, ulažemo konstruktivnu energiju, zajedno sa međunarodnom zajednicom, da usvojimo sve preporuke ODIHR-a i evropske komisije i da naše izborno zakonodavstvo učinimo usklađenim sa najboljom evropskom praksom.

Spremni smo da do 18. decembra usvojimo sva rješenja koja će odraziti preporuku međunarodne zajednice, a time će označiti naše izborne zakone dodatno usklađenim sa tekovinom najbolje evropske i svjetske prakse. Nijesmo sigurni da opozicija želi da poštuje Odluku o radu Odbora i da želi da se fokusira na preporuke međunarodne zajednice. Zvuči paradoksalno, ali je situacija upravo takva – vlast pokušava da spriječi opozicionu destrukciju izbornog sistema.

Zadovoljni smo, iz parlamentarne većine, sa progresom u saradnji sa Demokratama u pododborima i očekivali nadali se dogovoru ali izgleda kada treba javnost upoznati sa napretkom dogovora, tada se opozicija, nezrelo ali i nevješto trudi da opstruira proces.

U tom smislu, najčudnije je što sada opozicija predlaže novi pristup izbornom zakonodavstvu, i to upravo tada kada smo uspjeli dogovoriti dio obaveza iz Odluke o ciljevima i radu Odbora za izbornu reformu. Novi pristup nije u skladu sa sistemom ali ni sa Odlukom koju smo dosta dugo usaglašavali. Skupštinska većina postaje jedini branilac plana koji su dogovorili vlast i opozicija.

Od Odluke, koja je dobila podršku međunarodne zajednice, a koja se bazira prevashodno na implementaciju svih preporuka posmatračkih misija ODIHR-a u Crnoj Gori, ne smatramo da treba odustati. Ne samo što nema vremena za novi pristup, već je on krajnje, pravno i sistemski, neodrživ i nesolidan.

Predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, je već najavio Sekretarijatu redovnu sjednicu za 4. decembar i ona neće biti vanrednog karaktera, već redovnog, a sve teme koje predlaže opozicija, mogu biti uvrštene u dnevni red, ali bi cilj trebao da bude da uradimo dogovoreno i usaglasimo sa ekspertima sa kojima treba da radimo naredih nedelja.

Klub poslanika Demokratske partije socijalista

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član