Klub poslanika DPS: Predložili smo izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, cilj depolitizacija Uprave policije

Poslanici Demokratske partije socijalista Danijel Živković, Predrag Bošković i Nikola Rakočević predali su u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima kojim se predviđa depolitizacija izbora i razrješenja direktora policije i eliminisanje direktnog uticaja zakonodavne vlasti na izbor i razrješenje direktora policije koji važeći zakon omogućava.

Naime, podsjećamo javnost da je Skupština Crne Gore 27. saziva na Četvrtoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2021. godini, dana 17. juna 2021. godine, donijela Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je stupio na snagu 3. jula 2021. godine.

Predlog ovog zakona predat je u skupštinsku proceduru dana 25. marta 2021. godine. U postupku donošenja zakona, poslanici vladajuće većine podnijeli su amandmane kojima su izmijenili članove 15 i 16, odnosno uslove za izbor i razrješenje direktora policije. Predložene su amandmanske izmjene na način da je izbor za direktora policije neophodno usvojeno pozitivno mišljenje Skupštine Crne Gore. Takođe, u odnosu na razrješenje direktora izvršena je izmjena u odnosu na predlog zakona, na način da, ukoliko ne prihvati izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala, Odbor za bezbjednost će zatražiti razrješenje direktora policije, a da je u tom slučaju Vlada dužna da u roku od 30 dana razriješi dužnosti direktora policije.

Sa ovako izmijenjenim članovima zakona koji se odnose na izbor i razrješenje direktora policije, omogućeno je da zakonodavna vlast ima direktan politički uticaj na izbor i razrješenje direktora policije, umjesto prvobitno predviđenog rješenja koji je ocijenjen kao korak dalje u depolitizaciji ove ključne funkcije u bezbjednosnom sistemu.

Zbog svega navedenog, u cilju eliminisanja direktnog političkog uticaja izbor i razrješenje direktora policije, podnijeti predlog zakona ima za cilj depolitizaciju izbora i razrješenja direktora policije i istovremeno sa ovako datim rješenjima ispunjavaju se najviši standardi u procesu evropskih integracija.

Klub poslanika DPS Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član