Klub poslanika DPS: Predložene izmjene zakona u najboljem interesu građana

Klub poslanika Demokratske partije socijalista predao je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima i predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Postupajući po inicijativi Agencije za sprječavanje korupcije koja obuhvata neophodnost definisanja formalnih preduslova za pokretanje prekršajnih postupaka protiv koalicija i grupa birača, izmjenom i dopunom zakona forumulisano je i usklađivanje Zakona o prekršajima sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Dalje, uzimajući u obzir nepovoljnu ekonomsku situaciju u državi zbog koje trpi i životni standard građana, ključna izmjena navedenog zakona odnosi se na visinu novčanih kazni. Izmjenom je predviđeno da građanke i građani koji u zakonom propisanom roku plate kaznu, umjesto dosadašnjih 2/3, plaćaće 1/2 kazne. Posmatrano u praksi, u skladu sa svim navedenim, u slučaju kazne od 100 eura, građanin sada plaća 75 eura, dok bi shodno ovim izmjenama platio 50 eura.

Uvažavajući Inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji su Skupštini Crne Gore predali Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata Crne Gore, Klub poslanika predložio je izmjenama produženje važenja Opšteg kolektivnog ugovora kojim se omogućava da se zaštiti minimum prava i dostojanstvenih uslova rada zaposlenih koje im ovaj akt garantuje.

Takođe, izmjene predviđaju i vraćanje prethodnog zakonskog rješenja koje podrazumijeva mogućnost da zaposleni rade do 67 godina starosti, ukoliko iz bilo kog razloga ne žele da koriste mogućnost odlaska u starosnu penziju sa navršenih 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja – muškarci, odnosno 64 godine života i 15 godina staža osiguranja – žene.

Ovakvim odgovornim postupanjem, Demokratska partija socijalista djelima dokazuje da vodi računa o najboljem interesu građanki odnosno građana Crne Gore.

Klub poslanika DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član