Klub odbornika Evropski tim za Herceg Novi: EXIT ili EXITUS LETALIS

Minuo je doček Nove godine, bez dočeka u Herceg Novom. Rečeno je da je taj novac daleko svrsishodnije usmjeriti ka sugrađanima u potrebi i sa tim se možemo složiti, u smislu prioriteta. Na kraju, svjedoci smo dosadašnjih dočeka u Herceg Novom koji su u poređenju sa organizacijom susjednih gradova, potpuni fijasko.

Ipak, od prvog dana upiremo prstom u licemjernu pozadinu ove odluke, a licemjerje je postalo očigledno relativno brzo. Pod paravanom pokušaja izigravanja dobročinstva kroz pomoć socijalno ugroženima u iznosu od (možda) 20.000 eura, suptilno je provučena odluka da se za Praznik mimoze organizuje čuveni Exit.

I zvučalo bi obećavajuće. Nećemo praviti doček, pomoći ćemo svojim sugrađanima, a mjesec-dva kasnije u sklopu jedinstvenog Praznika mimoze pravimo ozbiljnu proslavu uvodeći Herceg Novi na mapu destinacija sa dobrom muzičkom scenom. U teoriji, zvuči sjajno. U praksi potvrđuje licemjerje prethodnog gesta.

Naime, 25. februara u sklopu Mimoze, na Trgu Nikole Đurkovića će se održati koncert za koji je opredijeljeno 120.000 eura. Ne, nije riječ o trodnevnom festivalu, već o večernjem koncertu.

Za novac odvojen za to jedno jedino veče Praznika mimoze, mogao je biti organizovan i doček i koncert za Mimozu i neuporedivo značajnija pomoć socijalno ugroženim licima. Postavlja se pitanje, u čijem je ličnom interesu ovaj paradoks? Beskrupulozno i providno, koncert od nekoliko sati plaćen je preko šest puta više nego što je izdvojeno za pomoć od novogodišnjeg programa.

I šta ćemo sad?

„Uštedilo se“ 20.000 eura od koncerta za doček, da bi se pomoglo socijalno ugroženim, a nepuna dva mjeseca kasnije daje se 120.000 eura na neki drugi koncert.

I pored ovog očiglednog licemjerja i paradoksa, postavlja se niz dodatnih pitanja: Da li je iko analizirao opravdanost ovakvog ulaganja? Ko je ciljna grupa? Da li je mjerljiv i predviđen profit od nastupa ili se novac kao i obično dijeli kako bi isključivo pojedinci kratkoročno profitirali i to na uštrb istih građana, kojima je tako velikodušno udijeljena skromna pomoć oko Nove godine.

Klub odbornika Evropski tim za Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član