Klub odbornika DPS Kotor​​: Vlast u Kotoru sada i zvanično ne postoji – Skupština bez ijedne donesene odluke, bez usvojenog budžeta i bez kvoruma!

Sada i zvanično – vlast u Kotoru ne postoji. Nema legitimitet. Nema plan. Nema odluke o krucijalnim pitanjima vezanim za 2018. godinu, a pogotovo ne za 2019. Nema usvojen budžet, ni poslijednjeg dana tekuće godine. I nema elementarno dostojanstvo da se povuče i doslijedno principima demokratije i morala – podnese kolektivnu ostavku. 

Skupština funkcioniše kao da je u ostavci. A na žalost, nije. U više navrata smo ukazali na katastrofalan nerad parlamenta, počevši od odnosa prema zakazivanju i otkazivanju sjednica, nedostavljanju skupštinskog materijala, dnevnog reda, ignorisanja Poslovnika u radu. Za godinu dana održana je samo jedna sjednica, a ova poslijednja, 28.12. je započeta tek da se sprovede truli kompromis. 
 
Ukupno godinu dana se sjednice zakažu, i odmah zatim otkažu. Kao da je riječ o zaista naivnoj dječjoj igri, uz važnu razliku – djeca se na kraju ipak nekako dogovore. Toliko uneseni u svoju ulogu gradskih „aga“, nezainteresovani za mišljenje javnosti, izgubili su kompas i ulogu Skupštine marginalizovali do nivoa grotesknog teatra. Skupštinu koju su birali građani i koja postoji o trošku građana. 
 
Godinu dana nije bilo dovoljno da se dogovore oko ličnih i partijskih interesa, da se prestanu svađati po „pjaci“ i pređu na konstruktivan skupštinski dijalog. Godinu dana nije bilo dovoljno da se okupe u dovoljnom broju i prestanu da se pravdaju „dobrom praksom“ uvažavanja ostustva jednog ili dva odbornika.

Ta „dobra praksa“ je naprasno prestala da važi kada je sa istom inicijativom iz potpuno istog razloga istupio Klub odbornika DPS, i Skupština je održana, opet u stilu pozorišnog komada, dok su jedni odbornici vlasti ucjenjivali, drugi su glasali, treći ostajali uzdržani ili napuštali demonstrativno sjednicu simulirajući nekakve principe. 

Tada su, 28. decembra, samo potvrđene odluke Predsjednika Opštine, koje je donosio nelegitimno i samovoljno, tretirajući grad kao vlastitu prćiju. Može li iko zamisliti Skupštinu i odluke Skupštine o kojima glasa 14 odbornika, dok im se 19 protivi.

Nije donesena ni jedna značajna odluka, a posebno ne odluka o Budžetu. Odmah nakon izglasavanja onoga što je bilo nužno, ostali su bez kvoruma i razišli se, svak u svojim kružocima da se gnuša postupaka onih drugih. 

Klub odbornika Demokratske partije socijalista Kotor se ozbiljno pita:

– Koji politički subjekti ZAISTA predstavljaju vlast u Kotoru? Koalicioni papir je jedno, a politička kotorska stvarnost sasvim drugačija!
– Zašto je pojedinim političkim akterima u Kotoru neprijatno što su sastavni dio trenutne aktuelne kotorske vlasti pa se pravdaju Demokratskom partijom socijalista!?!
– Kojim procentom na lokalnim izborima se pojedini politički akteri na kotorskoj sceni hvale na račun građanki i građana Kotora? Gdje je tu opravdanje, kako političko tako i moralno?
– Da li se političke odluke predsjednika opštine Kotor mogu podvesti pod okriljem opozicinog kotorskog DPS-a i na taj način opravdati sopstvena uloga u vladajućoj koaliciji?!? 

U konačnom, Klub odbornika DPS-a se pita zašto je kriv drugim političkim subjektima a koji su aktivni u tekućem lokalnom skupštinskom sazivu? Zato što je DPS opozicija u Kotoru ili zato što to nije, ili zato što smo, pojedinacno i bez koalicija, najveća partija u Kotoru?

Bezobrirno, bahato i neodgovorno prema Kotoru i Kotoranima, čelnici lokalne koalicije na vlasti odlučili su da se kotorska agonija nastavi i da pokušaju da, navodno opstanu još 6 mjeseci. Građani su očekivali ostavke, a nisu dobili ni izvinjenje. Samo populističku histeriju i promotivne materijale, koje će, isti građani plaćati svojim novcem, do slijedećeg konflikta oko funkcija i podjele plijena u koaliciji.

Klub odbornika DPS Kotor

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član