Klub odbornika DPS Glavnog grada: SNP-u promaklo da je u Glavnom gradu izgrađeno oko 200.000 m2 zelenih površina, 42 dječja igrališta, 13 novih parkova i 66 sporskih igrališta

Proizvoljne i politikantske floskule „prodavanja magle“ dolaze iz redova samo onih koji su četvorogodišnji period intezivnog razvoja Podgorice prespavali ili u zamračenim stranačkim prostorijama proračunavali broj uhljebljenih kadrova „po dubini“, a sve to na štetu javnog interesa.

U toj ličnoj i uskostranačkoj gramzivosti, od lokalnog do državnog nivoa, nije ni čudo da je SNP-u promaklo da je u Glavnom gradu sanirano i izgrađeno oko 200.000 m2 zelenih površina.

Gradska vlast čiji je glavni stožer DPS, za razliku od njih, ne sakuplja „političke poene u susret izborima“ – već je izgradila 42 dječja igrališta, 13 novih parkova i 66 sporskih igrališta. Skeptični smo da mogu razumjeti svjetsku praksu koja je primijenjena prethodnih godina uvođenjem takozvane „zelene infrastrukture“, a to znači da se na principima zaštite i unaprijeđenja prirode i životne sredine doprinosi premošćavanju građevinskih infrastrukturnih zahvata.

Što se tiče brda Ljubović, u junu 2021. godine zahvaljujući angažovanju gradonačelnika Podgorice i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, pronađeno je rješenje za problem koji je prouzrokovan obavezom izgradnje saobraćajnice i parkinga u kontaktnoj zoni brda Ljubović.

Detaljni urbanistički plan za prostor Ljubović, koji je podrazumijevao izgradnju velikog broja građevinskih objekata, gradska vlast stavili je van snage. Takođe, u cilju zaštite i sprječavanja devastacije, parcele u podnožju Ljubovića, planirane za gradnju objekata – pretvorene su u parkovske površine.

Planiranom rekonstrukcijom i produženjem staze, pa će se park-šumi Ljubović moći pristupiti i sa bulevara Crnogorskih serdara. Izgradnjom nove promenade duge 450 metara, od bulevara Crnogorskih serdara do kapije u podnožju brda, upotpuniće se sadržaji za odmor i rekreaciju, unaprijediti ekosistem i harmonizovati međuodnos čovjeka i prirode, što doprinosi većem i odgovornijem očuvanju životne sredine, time i Ljubovića.

Osim brda Gorice, koje je konačno dobilo status Spomenika prirode, nakon insistiranja uprave Glavnog grada i odbornika DPS-a da zone zaštite budu jasno definisane i uživaju isti stepen zaštite kao bilo koji nacionalni, ili park prirode, na isti načim smo prethodnih godina pristupili strateškom planiranju zaštite i valorizacije brda Ljubović, Tološke šume i Ćemovskog polja.

Zajedno i u saradnji sa građanima Podgorice gradimo, planiramo i projektujemo grad koji će ostati na ponos svim budućim generacijama. I to je jedino tačno što ste izrekli, građani Podgorice nadvosmisleno znaju ko je radio za opšte dobro svih, a ko je sve vrijeme kalkulisao i pravio sebi „debelu hladovinu” brojem fotelja umjesto zasađenih stabala duž cijelog grada.

Klub odbornika DPS Glavnog grada

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član