Kljajić: Katastrofalne posljedice odluka ministarke zdravlja, tužilaštvo da reaguje

Demokratska partija socijalista zahtijeva odgovornost nadležnih, prije svega ministarke zdravlje i njenog tima, zbog katastrofalnih rezultata u borbi protiv epidemije koronavirusa, neadekvatnog liječenja štićenika domova za stare, skandalozne odluke da se otvore granice bez ikakve zdravstvene kontrole u trenutku kada bukti zaraza, kao i neodgovornog postupanja ali i opstrukcija koje su dovele do toga da Crna Gora, ni krajem januara, nije otpočela vakcinaciju.

Od 12.01.2021. godine u Crnoj Gori je izgubljen 71 život zbog korone; samo juče deset. U prosjeku je dnevno bilo 445 novozaraženih; oko 30% pozitivnih uzoraka od ukupnog broja analiziranih; epidemija bukti u domovima za stare; preminula su 4 korisnika Doma za stare Bijelo Polje od čega jedna korisnica u samom Domu, kako bi mjesta u bolnicama bila prazna i na taj način se stvarao lažni utisak o opštoj zdravstvenoj situaciji; direktor Instituta za javno zdravlje sumnja, ne na prvi slučaj, već na “23 prva slučaja“ novog soja koronavirusa. Kraj je januara, a vakcine nema ni na pomolu. Ministarka pokušava da se nezahvalno i nepristojno nadgornjava sa donatorima, umjesto da prihvati ponuđene vakcine, utvrdi proceduru njihove primjene i da zaštiti bar najugroženije stanovništvo. 

Podsjećamo da ministarka Jelena Borovinić Bojović krši Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i neovlašćeno se bavi improvizovanim liječenjem zaraženih korisnika domova za stare, kao što je to juče učinila kad je, posjetila Dom za stare u Bijelom Polju, i po navodima medija, usput  zaraženim štićenicima izmjerila saturaciju, a nakon toga i odlučila da oni ne idu na bolničko liječenje već da ostanu u domu?!

Ovaj skandalozan način improvizovanog liječenja od strane ministarke Borovinić Bojović ne samo da je neetičan, već je njeno postupanje u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore, između ostalog i sa Zakonom o državnoj upravi. Ovim pravnim aktom definisana su prava i obaveze ministra. Ulaskom u Vladu dr Jelena Borovinić Bojović je prihvatila da bude ministar u Vladi, a ne doktor u Kliničkom centru ili drugoj javnoj ustanovi. Striktno se zna ko može da ima uvid u medicinsku dokumentaciju, da pregleda pacijenta, postavlja dijagnozu, određuje način liječenja. To nikako ne može ministar koji predstavlja, upravlja i rukovodi ministarstvom. Zato ostaje nejasno ko snosi odgovornost za odluke koje dr Jelena Borovinić Bojović donosi u “ministarskoj viziti” u ustanovi u kojoj nije zaposlena, nije konsultant, nije odgovorno lice?

Zbog svega navedenog, tražimo od Ombudsmana, stručnih udruženja i nadležnih da se izjasne povodom eklatantnog kršenja prava pacijenata. Takođe zahtijevamo od tužilaštva da ispita da li u postupanju ministarke zdravlja ima elemenata koji se kose sa zakonom i mogu da proizvedu štetne posljedice po javno zdravlje naših građana.

dr Lidija Kljajić, specijalista infektolog i kandidatkinja za poslanicu liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član