Klikovac: Zbog Vladine pogrešne ekonomske politike, cijene i nezaposlenost će rasti u cijeloj 2022. godini

Zahvaljujući potpuno pogrešnoj ekonomskoj politici Vlade Crne Gore stopa inflacije u novembru mjesecu dostigla je nivo od 4,4%, što ukazuje da će se rast cijena proizvoda, koji građani svakodnevno koriste, nastaviti u gotovo cijeloj 2022. godini.

Već u januaru zabilježen je rast cijena osnovnih životnih namirnica. Ulje nastavlja da raste do rekordno visoke cijene, hljeb je već poskupio za 30%, gorivo nastavilo kontinuirani rast, cijene cigareta porasle za 10 euro centi po paklici, a uskoro se očekuje nastavak rasta cijena kafe, poljoprivrednih proizvoda, energenata, drveta…

Umjesto da Vlada Crne Gore kreira mjere za ublaženje stope inflacije i negativnih efekata iste (umanjenje stope PDV, akciza, posebne povlastice za socijalno ugrožene kategorije…), ministar finansija,  takozvani ekspert, donosi program koji će uvećati potražnju za proizvodima, a ponuda ne može ni trenutno da odgovori potražnji na tržištu. Kao efekat takve politike, doći će do još većeg rasta cijena i pada životnog standarda građana. Jaz između siromašnih i bogatih u Crnoj Gori biće još veći!

Posebno zabrinjava činjenica da je u decembru nastavljen rast stope nezaposlenosti prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, 2,6% više nezaposlenih nego u novembru 2021. godine. Stopa je dostigla nivo od 24,73% odnosno 57.386 nezaposlenih. Gotovo svaki četvrti radno sposobni građanin nema posao! Posebno će biti alarmantna situacija nakon prvih efekata programa “Evropa sad”.

Usljed povećanja minimalne zarade, mikro i mala preduzeća, koja jedva posluju rentabilno, a i dio velikih preduzeća, smanjujući fiksne troškove poslovanja smanjiće broj zaposlenih ili u praksi isplatiti zaposlenima minimalnu zaradu od 450 eura, a zvanični rast zarade zaposleni će vratiti poslodavcu u gotovini. Životni standard radnika, u ovoj situaciji, biće znatno lošiji – ili će ostati bez zarade koju su imali ili će ostati sa dosadašnjom zaradom suočeni sa rastom cijena gotovo svih proizvoda i usluga.

Još jedan zabrinjavajući indikator jeste odlazak stranih investitora i gašenje preduzeća koja su izvozila iz Crne Gore. Za samo godinu dana odlazak Amana, gašenje KAP-a, Duvanskog kombinata, Željezare, odustajanje Katari Diara od višemilionskog projekta u Plavim Horizontima…

Ekonomsko stanje u Crnoj Gori je alarmantno i slijedi period skupih kreditnih aranžmana i nepovoljnih mjera za građane Crne Gore.

Crnoj Gori prijeti stagflacija – rast nezaposlenosti, rast inflacije i stanje sporog ekonomskog rasta!

Zato, prije nego bude kasno, ovakva Vlada Crne Gore koja uzurpira demokratiju, uništava razvoj, tjera investitore i u krajnjem stvara veći jaz između bogatih i siromašnih, u narednih par mjeseci mora biti prošlost koje se ne želimo sjećati!

Andrija Klikovac, član GO DPS i potpredsjednik SM Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član