Klikovac: Predlog Budžeta najavljuje poskupljenja, pad standarda građana, uvećanu državnu administraciju

Od najavljene ekonomske renesanse ministra Milojka Spajića (Mickey-a) došli smo do najave sprovođenja restriktivnih mjera fiskalne politike odnosno povećanja akciza na proizvode koje gotovo svi građani svakodnevno koriste.

Ekonomski standard građana tokom godine će se smanjivati, a kompletna privreda je dobila poruku – bitno je uvećati državnu administraciju, a privreda kako se sama snađe!

Da Vlada Crne Gore nema razvojnu ekonomsku viziju, govore sljedeće činjenice:

a) Momenat uvećanja akciza i cijena proizvoda

U proteklih 12 mjeseci crnogorska privreda, zbog pandemije COVID19, jedva preživljava, stopa nezaposlenosti u kontinuitetu raste, kupovna moć se smanjuje. Umjesto da Vlada prati smjernice Međunarodnog monetarnog fonda i da stvori pretpostavke za povećanje potrošnje, dešava se potpuno suprotno.

b) Efekat uvećanja cijena proizvoda

Privreda dominantno zavisi od trgovine i uslužnih djelatnosti, nova povećanja cijena čine dvostruku štetu:

– poslodavcima rastu troškovi poslovanja, smanjuje se likvidnost odnosno mogućnost redovnog izmirivanja zarada građanima, a u srednjem roku i otpuštanja zaposlenih.

– građani koji će plaćati značajno više cijene, a samim tim će opadati životni standard.

Da li će Vlada imati dovoljno mjesta u administraciji da primi sve ljude koji će ostati bez posla ili napuste privatni sektor ?

c) Negativni efekti za državni budžet

Povećanje akciza će smanjiti potrošnju proizvoda, kao i uvećati promet istih u sivoj ekonomiji, što će dovesti do manje poreske baze.

Takva situacija i smanjena likvidnost privrede izazvaće i manju naplatu PDV, poreza i doprinosa i ostalih prihoda za budžet.

Ko se i malo bavio ekonomskom analizom u vremenima svjetskih kriza, zna da su mjere fiskalne štednje i uvećanje nameta privredi i građanima rezultirale devastacijom privredne aktivnosti, primjer Južna Evropa u godinama krize 2009-2011 (Španija, Italija, Grčka, Portugalija…).

Danas ove zemlje sprovode suprotne mjere, zašto to ne radi Crna Gora?

d) Konkurentnost ekonomije

Ministar ekonomskog razvoja govori da je Crnoj Gori potrebna bolja ekonomska konkurentnost. Svako je sa ovim saglasan.

Ali:

Da li se konkurentnost postiže većom cijenom usluga i proizvoda turističke privrede?

Da li smo konkurentniji ako smo slabije avio dostupni (ugašen MA, a letovi nove avio kompanije i dalje neizvijesni) odnosno cijena transporta turiste iz Zapadne Evrope je značajno veća?

Da li smo konkurenti u privlačenju stranih investicija ako je neizvjesna fiskalna politika, ako ukupna domaća privreda govori da Vlada nema sluha za razvoj preduzetništva i infrastrukturni razvoj države?

Sve navedeno jasno govori da će u narednim mjesecima standard građana nazadovati, a uspješnost turističke sezone, u vremenu pandemije, dodatno biti neizvjesna i ugrožena.

Možda svako i jeste za teretanu, ali nije svako za ministra finansija!

Andrija Klikovac, član Glavnog odbora DPS-a Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član