Klikovac: Odluke i najave nove Vlade Crne Gore dovešće do brojnih negativnih ekonomskih posljedica

Tokom prethodne sedmice imali smo priliku da se upoznamo sa prvim odlukama i najavama nove Vlade Crne Gore i njenih ministara u vezi crnogorske ekonomije. Već sada možemo konstatovati da će takve odluke dovesti do ozbiljnih negativnih posljedica za budžet države, doći će do pada broja zaposlenih, naglo će porasti javni dug i kreiraće nestabilan poslovni ambijent što će dovesti do pada direktnih stranih investicija.

Prvo, odluka o zaduženju države od 750 miliona eura je donijeta na netransparentan način što izaziva ozbiljnu sumnju javnosti, a prije svega poslanika koji su i glasali za eksperimentalnu Vladu. Sem toga, država se skupo zadužila. Efektivna kamatna stopa koju nose obveznice od gotovo 2,9% je značajno veća od kamatne stope od 2,3% koju je imala Albanija prilikom emisije obveznica, a sa istim rokom dospijeća i kreditnim rejtingom države. U krajnjem ova kamatna razlika (0,6%) znači da će građani platiti preko 30 miliona eura više kamate do 2027. godine, odnosno platiće vrijednost izgradnje 5 škola, 3 urgentna bloka… Na ovaj način se vodi rasipnička ekonomska politika, a novac od zaduženja neće biti upotrijebljen za rast i razvoj ekonomije.

Najava o ukidanju programa ekonomskog državljanstva, kao produkt nedostatka shvatanja značaja ovog programa, ukazuje na kontradiktorne stavove ministara ekonomije i finansija koji kako kažu žele privući strane investicije. Gospodo, ukidanjem ovog programa, Crna Gora će izgubiti stotine miliona eura investicija, hiljade radnih mjesta, milione eura direktnog prihoda za budžet (do sada je od taksi za aplikaciju uplaćeno 7 miliona eura u državni budžet). Razvoj sjevera, ski centara, ukupne turističke privrede doživjeće stagnaciju. Smanjićete šansu za širenje poreske osnovice i nećete kreirati dodatnu vrijednost. Je li to cilj nove Vlade Crne Gore? Želite da mladi sa sjevera odlaze jer neće imati perspektivu, a sjever će strani investitori i turisti zaobilaziti.

Treće, što jako brine, jeste pravna nesigurnost investitora. Kakva se poruka šalje prestižnim stranim investitorima i ukupnoj biznis zajednici odlukom o zabrani izgradnje u Miločerskom parku? Kršite postojeći ugovor o zakupu kao i važeće zakone i odluke kojima se investitoru dozvoljava da razvija navedenu lokaciju. U krajnjem šta želite, da ostane nezavršen objekat u Miločerskom parku, isplaćena višemilionska odšteta investitoru, manji broj radnih mjesta i stagnacija turizma.

Ovakvim eksperimentisanjem, neznanjem, nedostatkom vizije i pogrešnim ekonomskim modelom nećete moći animirati strane investitore da investiraju u Crnu Goru, a tek ne animirati da posluju u našoj državi poznati hotelijerski lanci poput One&Only, Aman, Sheraton, Chedi, Iberostar…

Na kraju, mogao bih reći nastavite ovako, dovedite Crnu Goru do nivoa ,,spržene zemlje’’ što bi bilo politički profitabilno, ali ne, interes svih nas je razvoj naše države, zato stanite i dobro razmislite. Odgovornost je na vama!

Andrija Klikovac, odbornik u Skupštini Glavnog grada

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član