Kad demagogija otjera demokratiju

Kampanju na posljednjim lokalnim izborima u Herceg Novom obojile su čokoladice i vino, glasne najave depolitizacije i poštovanje struke, i navodno zalaganje da nema podjela. No, nakon što su se građani opredijelili, retorika smirila i zauzele fotelje, pale su maske. Prvi zadatak nove vlasti bio je da napravi podjele. Struka je postala nebitna, a proklamovana depolitizacija još manje. Data je direktiva: smijeni svakog za koga se i posumnja da je član DPS-a i zaposli svakog koga možeš iz redova koalicije na vlasti.

Nedorasli vršenju vlasti, Demagozi su pronašli način da unize ljude koji su dali dio sebe za dobro grada, za oporavak kulture i turizma koji su temeljno uništavali upravo oni iz čijih šinjela su iskočili. Koji je to način? “Kada Skupština bude diskutovala godišnje izvještaje o radu, ćuti, ne talasaj i nemoj slučajno da ih podržiš. Kada se izvještaji ne usvoje, mičemo njihove i zapošljavamo naše.” Tako su ćutanjem, između ostalih, razriješeni Stevo Koprivica direktor Herceg-festa, Beli Prijić direktor Muzeija i galerija, Vlado Zloković direktor Gradske luke. Ćutanje odbornika na vlasti bila je nagrada za odlične rezultate koje su postigli. 

Demagozi neće partijsko zapošljavanje, ali su zato partijski zaposlili sve u Herceg Novom. Demagozi neće podjele, ali su podijelili Herceg Novi uzduž i poprijeko samo da niko ko valja, a glasa za DPS, ne ostane gje je bio. Bez jedne jedine riječi kritike, jednog jedinog argumenta šta to nije bilo dobro, što ne valja, klimanjem glava i podizanjem ruku u “pobjede, a ne podjele”.

Sada dolaze na red novi godišnji izvještaji. Čućemo ode o uspjesima koalicije na vlasti u oblasti kulture, turizma, sporta, komunalnih pitanja… Desetine hiljada su došli na doček Nove godine. Stotine hiljada na Praznik mimoze. Najaviće se milioni turista koji će tobož doći na ljeto…. Demagogija je otjerala demokratiju iz Herceg Novog. Ovakvi opasni presedani mogu preći u praksu i dovesti do velikih posledica po generacije koje stasavaju.

Srećom, i dok se svaka partija i svaki njen član mogu uniziti, ne mogu se uniziti građani Herceg Novog. Oni su ti koji sude i presuđuju o nečijem radu i rezultatima. Oni su ti koji pamte i upoređuju šta je ko uradio, i kako. Njihovom sudu niko neće umaći, ni onaj ko misli da je pobijedio, ni onaj ko misli da ih nije podijelio. Zato možda jednog dana kreatorima demagoških ideja obrazi dobiju boju kravata koju nose.
 
Savjet mladih DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član