Jelušić: Nećemo prisustvovati hitnoj sjednici povodom blokade računa

Uz zahvalnost što nas pratite i u nastavku zasijedanja lokalnog parlamenta Skupštine opštine Budva, imali smo potrebu da prije 12 sati, odnosno zakazane sjednice koja je bila  juče po hitnom postupku zakazana, da iznesemo naš politički i suštinski stav, koji je vezan za proceduru poslovnika rad Skupštine.

Hitna sjednica, zakazana na ovaj način predstavlja bitno kršenje zakona procedure, i Poslovnika o radu Skupštine. Jer tema koja je delegirana za ovako sazvanu hitnu sjednicu, nije, niti može biti kvalifikovana kao hitna sjednica, niti je zakazana po hitnom postupku onako kako podrazumjeva Statut i Poslovnik o radu Skupštine.

Prostim jezikom treba reći u čemu je suština. Na ovakav način, želi se dati legitimitet predsjedniku Opštine, da mu se daju ona prava, koja već izvorno ima po zakonu, i po statutu Opštine. Znači, ne treba deligirati prava nikome, da radi ono što mu je u nadležnosti  njegovog posla, u opisu onih aktivnosti koje inače predsjednik obavlja.

Ono što jeste politička suština, jeste da se ovdje pokazuje stvarna namjera, i da je povod zakazivanja ovakve sjednice, na ovakav način ( nezakonit ) i skretanje pažnje ne sa blokade  računa vezano za VT, nego skretanje sa one suštinske teme a to je duža blokada lokalne adminstracije ovdje u Budvi, na koju smo mi i ukazivali više puta. I zato su pokrenute ove dvije inicijative koje ste imali prilike da gledate i gledaćete ova 2 naredna dana.

Sasvim je jasno da četiri godine mandata,  koliko god ova tema bila teška i izazovna, oko VT i hronološki istina komplikovana ali 4 godine mandata, valjda su bile dovoljne da se na jedan temeljit i savjesan način opštinska adminstracija bavila ovim problemom, a ne da smo došli u poziciju u koju smo sada došli.

To je suština svega: skretanja teme sa kompletne blokade i rada administracije, ne samo opštine već svih lokanih javnih preduzeća na temu VT, koje ponavljam, imalo se kad riješiti u ovom gotovo četvorogodišnjem mandatu.

Naravno da ne. Ponavljam, ovdje je prekršen zakon o lokalnoj samoupravi, prekršen je Statut, Poslovnik o radu, i u načinu sazivanja sjednice po hitnom postupku. Jer ona nije ranije sazvana onako kako predviđa zakon, jer se kaže da se ona saziva u roku do 3 – 5 dana, a ona je sazvana u roku od jednog dana. Niti je suština sazivanje ovakve sjednice i sa ovom temom i tačkom dnevnog reda, nešto što treba da donese lokalni parlament. Jer ponavljam, predsjednik Opštine ima već izvorna prava po zakonu, Statutu i Poslovniku o radu, da se već može baviti i raditi ovim  predmetom oko VT, ne samo sada nego protekle četiri godine.

I znači, ovdje se prosto radi o jednom političkom triku kako bi se skrenula pažnja, sa ne teme aktuelne blokade opštinskog računa, nego na temu blokade kompletne lokalne administracije.

 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član