Janković: Za ugovore o djelu planiran iznos jednak godišnjim bruto zaradama za 312 ministara – “apostola”

Poštovani građani,

Predlogom Zakona o Budžetu Crne Gore za 2022. godinu, Vlada je planirala izdatak po osnovu ugovora o djelu u iznosu od nevjerovatnih 13.115.726€.

S obzirom da bruto zarade svih 12 „ apostola” na godišnjem nivou iznose oko pola miliona €, proizilazi da će nas njihovo neznanje koštati 26 puta više. Ili preciznije, toliko bi iznosile bruto zarade na godišnjem nivou za, vjerovali ili ne, 312 „ apostola”.

Inače, ugovorom o djelu poslenik (preduzimač, izvođač radova) se obavezuje da obavi određeni posao (izradi ili opravi stvar ili izvrši neki fizički ili intelektualni rad), a naručilac se obavezuje da mu za to plati naknadu.

Pošto će predmet svih ugovora o djelu biti isključivo intelektualni rad, osnovano se postavlja pitanje što će da rade 12 „ apostola”, sem da ugovaraju da im drugi rade posao za koji primaju zarade.

A ti drugi očito cijene svoje znanje i prodaju ga za visoku naknadu onima kojima treba. A da ironija bude veća, upravo oni su proglasili sami sebe za eksperte. Čega? Očigledno neznanja!

I pri svemu tome će još i da potkradaju Budžet i fondove, s obzirom da zbirna stopa poreza i doprinosa na zarade iznosi oko 64%, a na ugovore o djelo svega 9%. Na taj način zakidaće Budžet Crne Gore za iznos poreza, a fondove zdravstvenog i penzijsko invalidskog osiguranja za iznos doprinosa koji bi se obračunavali i plaćali na zarade da su sa tima koji znaju zaključili ugovore o radu, umjesto što će zaključivati ugovore o djelu.

Umjesto sa njima, zaključili su ugovore o radu sa brojnim savjetnicima čije je znanje, s obzirom na planirane ugovore o djelu, takođe upitno, jer logički proizilazi da bi oni ustvari trebali da svojim neznanjem savjetuju ove koji očigledno ne znaju.

I tako sve dok se ne potroše planiranih 13.115.726€, ako se na kraju iduće godine ne pokaže da je i taj iznos bio nedovoljan da pokrije toliko svestrano neznanje.

Božidar Janković, člana Glavnog odbora DPS-a Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član