Ivanović: O Crnoj Gori ne mogu da odlučuju oni koji imaju drugu domovinu

Danas je civilni sektor objavio informaciju da preko 10,5 odsto birača u Herceg Novom ima prebivalište u drugoj državi, uglavnom Srbiji. Među njima je i poslanica u Skupštini Crne Gore.

Činjenica da 2.700 birača u Herceg Novom glasa u dvije države je zabrinjavajuća, jer građani Crne Gore, shodno zakonu, ne mogu glasati u dvije države. Nemamo namjeru da detaljnije razmatramo tzv. dvojne birače, jer brojke dovoljno govore i potpuno je jasno kakav je njihov uticaj na proces izbora i demokratska prava koja pripadaju svim građanima koji poštuju zakon. Ipak, upravo zbog građana Crne Gore koji poštuju zakon, želimo poručiti da nijesmo daleko od situacije da stanje iz Herceg Novog postane praksa i na državnom nivou. To potvrđuju jasne namjere Vlade koje su samo trenutno osujećene otporom koji su pružili građani, uprkos nasrtajima, pritiscima i prijetnjama kojima su bili izloženi danima.

O Crnoj Gori ne mogu da odlučuju oni kojima je Crna Gora rezervna domovina. Uostalom, ovaj plan etničkog inženjeringa star je koliko i nezavisnost Crne Gore. I tada su dolazili različiti navodno administrativni predlozi, koji su imali za cilj promjenu odnosa snaga na političkoj sceni i demografski inženjering koji je našem regionu donio samo nesreću. Planirano prekrajanje izborne volje nije dobro za početak izborne kampanje u Herceg Novom, a još manje za nastavak procesa demokratizacije crnogorskog društva.

Petar Ivanović, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član