Intervju predsjednika Savjeta mladih DPS-a Nikole Pešića

CdM: Savjet mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore biće od 15. do 18. februara2018. godine domaćin Kongresa IUSY-a (Internacionalne unije socijalističke omladine). Kako je došlo do toga da naša zemlja bude domaćin i da li je ovo najozbiljnija priča koja je ikad bila u Crnoj Gori? 
Pešić: Savjet mladih DPS, pored toga što je najvažniji faktor na polju političkog aktivizma mladih u Crnoj Gori, uživa veliko povjerenje srodnih organizacija u Regionu i Evropi, ali i u čitavom svijetu. To dokazuje i povjerenje koje je ukazano Savjetu mladih DPS i Crnoj Gori dodjelom organizacije Kongresa IUSY, najveće svjetske asocijacije mladih socijalističkih partija na svijetu, posebno ako se ima u vidu da je za ovaj događaj bio zainteresovan veliki broj zemalja.
Od uvođenja višepartizma, ovo će sigurno biti jedan od najvećih i najozbiljnijih političkih skupova koji će biti održani u Crnoj Gori.

CdM: Recite nam nešto više o samoj organizaciji? 
Pešić: Značaj samog IUSY kao najveće svjetske organizacije mladih političara, nameće veliku obavezu i odgovornost da Kongres bude organizovan na najvišem nivou. Imaćemo čast da ugostimo preko 300 delegata iz više od 100 zemalja svijeta i preko 140 podmladaka političkih partija. Savjet mladih DPS će angažovati sve svoje kapacitete za organizaciju, kako bismo bili dobri domaćini i opravdali povjerenje koje nam je ukazano.
 
CdM: CdM saznaje da ste Vi jedan od kandidata za potpredsjednika IUSY-a. Da li je to tačno i zašto ste se odlučili na taj korak? Kako ide glasanje? 
Pešić: Savjet i Predsjedništvo Savjeta mladih DPS su odlučili da me kandiduju za potpredsjednika na Kongresu IUSY, za šta imamo podršku partija iz šireg regiona Zapadnog Balkana. Smatram da možemo dati veliki doprinos sa mjesta potpredsjednika IUSY u radu ove organizacije, ali isto tako i mnogo toga da naučimo i iskoristimo u našoj partiji. Svaka organizacija mladih ima dva glasa bez obzira na broj prisutnih delegata na Kongresu, uz obavezu poštovanja rodne zastupljenosti.
 
CdM: Šta Vaša kandidatura znači za partiju , ali i mlade političare?
Pešić: Ova kandidatura je samo potvrda da je Savjet mladih DPS prepoznat kao ugledna organizacija, ne samo u Crnoj Gori nego i mnogo šire. Činjenica da smo poslije samo godinu ipo dana od punopravnog članstva u IUSY-u domaćini Kongresa i da imamo kandidata za potpredsjednika šalje jasnu poruku svim mladim političarima u Crnoj Gori da, iako smo mala država u razvoju, možemo da dostignemo ciljeve partija iz najrazvijenih država svijeta i da rame uz rame stojimo sa njima.
Dva su istorijska trenutka za našu zemlju kada je IUSY u pitanju, prvi je održavanje ovog Kongresa u Crnoj Gori, a drugi je da naša država ima kandidata za potpredsjednika ove prestižne organizacije.
 
CdM: Bivša predsjednica IUSY-a je prije mjesec dana izabrana za premijerku Novog Zelanda. Da li sebe vidiite u fotelji premijera Crne Gore? 
Pešić: Svi moji kapaciteti su trenutno usmjereni na što bolje funkcionisanje Savjeta mladih DPS kao najvećeg i najbolje organizovanog političkog podmlatka u državi, i ne razmišljam o funkcijama za koje je potrebno ogromno političko i profesionalno iskustvo, jer sam na početku svoje političke karijere. 
Informacija da je bivša potpredsjednica IUSY nedavno postala premijerka Novog Zelanda samo govori o značaju i uticaju ove organizacije, ali i o tome koliko je za Crnu Goru važno što će biti domaćin Kongresa. To znači, između ostalog, da ćemo biti u prilici da ugostimo mnoge buduće predsjednike, premijere, ministre, poslanike… iz čitavog svijeta. 
 
CdM: Je li Vam Milo Đukanović i dalje idol? 
Pešić: Riječ je o velikom političaru i čovjeku koji je tokom četvrt vijeka bavljenja politikom postigao ogromne uspjehe. Da ne pominjemo nikakve druge domete osim toga da je riječ o državniku koji je uspješno predvodio proces obnove crnogorske državnosti, pa je više nego dovoljno za impresivnu političku karijeru. Sve ostalo što je učinio tokom obavljanja predsjedničkog i premijerskih mandata, ali i kao predsjednik DPS, čini Mila Đukanovića uzorom ne samo nama u partiji koju uspješno predvodi, već sam siguran da se na njega ugledaju čak i oni koji su na drugačijim političkim pozicijama od DPS-a. 
 
CdM: Izabrani ste da idete sa 22 mladih lidera iz cijele Evrope na najprestižniji program za političke liderer u SAD. Kažite nam nešto više o tome?
Pešić: Velika čast i zadovoljstvo mi je što ću biit član jedne ovakve delegacije koja će boraviti tri nedjelje u Sjedinjenim Američkim Državama.
IVLP (International Visitor Leadership Program) najprestižniji je program za političke lidere u SAD-u, u kojem je od 1952. godine učestvovalo preko 340 predsjednika i premijera država svijeta, poput Margaret Tačer, Jensa Stoltenberga, Tonija Blera, Gerharda Šredera itd.
 
CdM: Da li DPS planira podmladjivanje partije?
Pešić: Podmlađivanje partije je u DPS-u stalan proces, koji je nešto vidljiviji javnosti sa sazrijevanjem novih generacija političara. Statutarno smo to riješili uvođenjem obavezne kvote od 20 odsto mladih u svim partijskim organima, a to se najbolje odražava na sastav naših lista na lokalnom i državnom nivou, na kojima je veoma vidljivo prisustvo mladih ljudi. Time DPS pokazuje da veoma vodi računa o budućnosti partije, kao i da se oslanja na znanje, snagu i energiju mladih. 
 
CdM: U kome vidite konkurenciju od mladih politicara u Crnoj Gori?
Pešić: Očigledno je da je crnogorska politička scena u određenoj fazi „podmlađivanja“ i vjerujem da će konkurencija među mladim političarima biti sve veća. Međutim, mladost sama po sebi nije dovoljna za uspjeh, kao ni novo partijsko ime, potrebno je imati znanje, rezultate, ali i iskusne i mudre političke učitelje. Mi u DPS-u zaista imamo mogućnost da učimo od najboljih, a sa našim znanjem i rezultatima vjerujem da još uvijek nemamo ozbiljnu konkurenciju. 
 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član