Fatić: Vlada dovodi opštine do finansijske neodrživosti i stopira njihov razvoj

Dostavljanjem Predloga zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave Vlada želi opštine uskratiti za 11,8 miliona eura na godišnjem nivou.

Naime, u skupštinsku proceduru Vlada je dostavila predlog po kojem se opštinama ne ustupa i ne opredjeljuje dio poreza na dohodak fizičkih lica kroz Egalizacioni fond. Bez tih sredstava opštine se stavljaju na ozbiljan ispit održivosti, jer u trenucima teške ekonomske krize, suočavaju se sa problemom konsolidovanja finansija i muče muku sa finansijskom održivošću.

Takođe, Vlada je netransparentnim pristupom donijela odluku da se ne treba sprovoditi javna rasprava povodom ovog zakona, već ga je samo dostavila zainteresovanim stranama na mišljenje. Međutim i to je bilo čisto pro forme, jer ni nakon što je Zajednica opština dala negativno mišljenje, Vlada ga nije uvažila, već je ostala pri svom predlogu zakona.

Navedenim izmjenama zakona aktuelna vlast iskazuje da nema osjećaj za građane ove države niti mari za stvarne i objektivne potrebe opština. Uz sve to na jako grub način iskazuje svoju neinkluzivnost zainteresovanih strana i javnosti u proces pripreme novih zakonskih rješenja, što u ovom slučaju za posljedicu može imati upitan opstanak i dalji razvoj opština dominantno na sjeveru Crne Gore.

Bogdan Fatić, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član