Evropski tim za HN: Lokalna vlast nespremno dočekuje turističku sezonu

Tradicionalna praksa izvođenja radova neposredno pred turističku sezonu u Herceg Novom, ponavlja se i ove godine. Očekivano, radnim danima grad je u kolapsu, jer se radovi izvode na najprometnijim saobraćajnicama uz potpuni izostanak adekvatne organizacije i regulacije u vanrednim okolnostima.

Ukoliko prihvatimo ovaj uobičajeni nemar za lokalno stanovništvo, ostaje samo pitanje da li smatramo da je ovo dobar način za doček prvih predsezonskih turista. Osim što je prohodnost gradom vanredno loša, oni u kolonama imaju vremena da svim čulima konstatuju problem sa odvozom otpada i kolektorom.

Opravdanje ove haotične atmosfere u susret ljetu, lokalna vlast može tražiti u tome što Plan i program za turističku sezonu zapravo uopšte nijesu ni ponuđeni ni usvojeni u lokalnom Parlamentu. Čemu uopšte služi Skupština kao institucija u turističkom mjestu, ukoliko se sezona priprema i razvija spontano, po ličnoj procjeni. Ako odgovor na ovo bude usvajanje na sljedećoj sjednici, to je zaista poraz kompletnog grada. Ukoliko neko vjeruje da je moguće turističku sezonu planirati i pripremiti u junu, onda je zapravo zabrinjavajuće koliko malo od sezone zaista očekujemo. Poučeni radom lokalne samouprave, ne bi nas iznenadilo da isti bude kandidovan u desetom mjesecu.

Sama zasijedanja su odavno svedena na zakonski minimum, konkretnog učešća Skupštine u donošenju vitalnih odluka kroz diskusiju i argumente nema. Na odbornička pitanja i upite upućene Skupštinskoj službi često nema ni odgovora, tako da je i taj metod rada eliminisan. Zasijedanja su loše pripremljena, uz propuste, nepotpunu dokumentaciju, bez saglasnosti nadležnih organa, pa su brojne odluke donešene mimo Zakona i pravilnika.

Atmosfera nemoći institucije Skupštine opštine, najvidljivija je u pripremi sezone. Loše regulisan saobraćaj, beskrajne kolone, kolaps, nestanci struje, a o kolektoru što manje kažemo – bolje je.

Godinama unazad bilo je i većih problema koje takođe nijeste rješavali.

Evropski tim za Herceg Novi (DPS-SD)

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član