Eraković: Vlada Zdravka Krivokapića mora da padne

Da Vlada Zdravka Krivokapića mora da padne zbog onoga što je činila tokom cetinjskih protesta, saglasan je dr Jevto Eraković, potpredsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Prema njegovim riječima riječ je o dugom spisku kršenja Ustava i zakona. Svaka od stavki na toj listi sama po sebi dovoljna je za pad bilo kojeg kabineta u demokratskoj zemlji.

Krivokapićeva vlada, tvrdi Eraković, prekršila je sve što se prekršiti moglo.

“Vlada mora da padne zato što je gušenje protesta bilo ograničavanje Ustavom garantovanog prava na način koji ne opisuju ni Ustav, ni zakoni. Vlada mora da padne jer reakcija policije nije bila srazmjerna cilju”, saopštio je potpredsjednik DPS-a.

Za razbijanje mirnog protesta Eraković je istakao korišćenje prekomjerne upotrebe sile, hemijskih sredstava i zakonom nedozvoljene gumene metke. Da bi sve opravdali slagali su da je Molotovljev koktel bačen na Dvorski trg nešto prije 6 sati izjutra. Sama ta laž dovoljna je da Vada mora da ode.

“Vlada mora da padne zato što, prema višestrukim priznanjima aktera, uključujući premijera, crnogorske institucije nijesu donosile odluke, nego su one donošene u neformalnim centrima moći”, rekao je on dodajući da je za njihov račun, tih neformalnih centara moći, instrumentalizovani su bili i crnogorska policija i crnogorska vojska.

On smatra da Vlada mora da padne i zbog toga što ne shvata da ne postoji hijerarhija ljudskih prava po kojoj je pravo na slobodu vjeroispovijesti ispred prava drugog na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja.

“Vlada mora da padne i zato što nije spremna, niti sposobno da zaštiti vjerska prava Crnogoraca. Ona ne postoje. Zato što nije sposobna da štiti Ustav i sprovodi zakone. Ova Vlada mora da padne”, bio je jasan Eraković.

On ističe da to nije više samo političko pitanje nego i bezbjednosno pitanje, pitanje koje se tiče i stabilnosti regiona.

Potpredsjednik DPS-a u svom obraćanju kaže da jedina istina koju ovih dana ponavljaju nosioci državnih funkcija jeste kad kažu da DPS želi da ih skine sa vlasti.

“To je tačno. To nam je prioritet. Zbog opasnosti koju ova vlast predstavlja za ovu zemlju i region. Ali, niti smo, niti ćemo, to ciniti nedozvoljenim i nedemokratskim sredstvima. Nikada i ni po koju cijenu”, poručio je on.

Nazvati građane u mirnom protestu  teroristima, nasilnim ekstremistima i akterima državnog udara ne samo da je lažno optuživanje, nego je do srži sramno.

“DPS nije organizator cetinjskog protesta. Niti bismo se stidjeli, niti bi skrivali da jesmo. Ovaj protest na svojim leđima, u svakom smislu, iznijeli su građani Cetinja i oni koji su na Cetinje u ta dva dana došli”, istakao je Eraković.

On dodaje da neki od njih nikada nijesu glasali DPS, da su neki od njih glasali URU, koja čini vlast i da je sve te ljude vlast lažno optužila za nasilni ekstremizam i terorizam.

“Mi smo, sasvim suprotno, podžali mirni protest, učestvovali smo, bili smo i ostajemo tu. I na svakom mjestu gdje se brane vrijednosti kao sto su sloboda, nezavisnost, poštovanje različitosti i antifašizam. Da bi te vrijednosti koje, bez sumnje podržava, ogromna većina građana različitih političkih opredjeljenja, da bi, dakle, te vrijednosti odbranili – ova Vlada mora da padne”, zaključio je u svom obraćanju potpredsjednik DPS-a dr Jevto Eraković.

Dr Jevto Eraković, potpredsjednik DPS-a Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član