Đukanović: Vjerujem da će građani pametno odlučiti i da će Crna Gora nastaviti da se razvija kao uređena država evropske i građanske demokratije

“Očekujem da Crna Gora potvrdi svoje opredjeljenje da se dalje razvija kao antifašistička, građanska i evropska država. Dakle, da nastavi onaj put kojim se krenula poslije 21. maja 2006. godine. Put kojim se veoma dinamično i stabilno kretala, rekao bih do prije otprilike tri godine kada je zastala, kada pokazuje izvjesno kolebanje koje izaziva podozrenje međunarodne zajednice. Dakle, sve to je logično i prirodno u životu države, mlade države bez obzira na njeno istorijsko trajanje. Mlade, dakle, tek sedamnaest godina nakon obnove nezavisnosti. Vjerujem da su u međuvremenu građani Crne Gore imali priliku da odmjere kvalitet političke ponude. Vjerujem da će pametno odlučiti i da će nastaviti da našu državu razvijaju kao uređenu državu evropske, građanske demokratije”, rekao je Milo Đukanović, dugogodišnji predsjednik DPS-a neposredno nakon što je glasao na današnjim parlamentarnim izborima.

U nastavku izjave on je iznio svoja očekivanja za period koji slijedi nakon današnjih parlamentarnih izbora.

“Ja vjerujem da će se vlast brzo formirati. Ja vjerujem da će se slika učiniti jasnom već večeras i da će se prepoznati manevarski prostor da Crna Gora dobije onakvu vlast koja će odgovarati, nadajmo se, njenim strateškim interesima. Kao što sam Vam kazao, za mene je vododjelnica da li u Crnoj Gori postoji dovoljno političkih snaga sa parlamentarnim legitimitetom da mogu da nastave da grade zemlju kao antifašističku, građansku i evropsku. Ja mislim da postoji. Dakle, živimo jedno konfuzno vrijeme već tri godine. To je gotovo neizbježno u životu svakog čovjeka, neizbježno je u životu svake države, prema tome, ovo je jedna normalna faza i ništa više od toga. Ja mislim da se nekako slika već djelimično razbistrila i ja mislim da ćemo nakon ovih izbora biti u prilici da formiramo Vladu koja će nastaviti da zemlju vodi ka Evropi”, istakao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je govorio o i najnovijoj aferi “Spajić”.

“Mislim da je situacija takva da nadležni državni organi treba da što prije reaguju i da ustanove je li to afera Spajić ili afera sa nekim drugim prezimenom. Sa jedne strane čujemo informaciju da je on bio u nekim sumnjivim poslovima sa ljudima koji su na međunarodnoj potjernici, sa druge strane čujemo da je to čista konstrukcija koja ima za cilj da njega eliminiše sa političke scene i iz kandidature za budućeg premijera. Jer on najavljuje takvu kandidaturu. Ja mislim da je to idealan zadatak za nadležnog tužioca koji treba da ustanovi ko zamajava ovu javnost i da preduzme ono što su zakonom predviđene mjere prema takvima. Mislim da se nažalost mnogo aferaškog, mnogo neodgovornog, mnogo diletantskog, mnogo avanturističkog naselilo na crnogorskoj političkoj sceni. Ja mislim da to treba polako početi da se čisti, jer ja mislim da Crna Gora treba da se vrati u stanje u kojem je bila. Da bude jedna država rastuće vladavine prava, država rastuće ekonomije država koja prirodno treba za koju godinu da postane članica EU”, kazao je Đukanović.

Na kraju Đukanović, upitan da li će nakon izbora biti kandidat za premijera, poručio da je najvažnije da Crna Gora nastavi svoj evropski put.

“Daleko smo do tih tema. Dakle, ja sam se tek nedavno povukao iz politike. Naravno, već sam kazao, da neko ko je proveo 35 godina u politici nikada ne može biti nezainteresovan za politiku. Zainteresovan sam. Zainteresovan sam prije svega da ova zemlja ostvari svoj strateški cilj – da postane zemlja članica Evropske unije. Potpuno sam ubijeđen da u novim generacijama u Crnoj Gori, uključujući i novu generaciju koju sam donedavno ja predvodio, dakle, generaciju Demokratske partije socijalista i sadašnje građanske opozicije, da u tim redovima postoji mnogo dobrih, kvalitetnih ljudi, srednje generacije, koji su u stanju da preuzmu najvažnije državne funkcije. Čini mi se da je u ovom trenutku najvažnije da Crna Gora potvrdi da želi da bez daljeg zastajanja nastavi evropskim putem. A u njenim redovima ima mnogo ljudi koji su u stanju da obave najodgovornije državne funkcije”, zaključio je Đukanović.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član