Đukanović u Ulcinju: Crna Gora ne posustaje u odbrani svog građanskog karaktera, bili smo nepremostiva barijera za aneksiju od strane velikosrpskog nacionalizma koji je nasrtao

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, govoreći na večerašnjoj završnoj konvenciji liste “DA, za Ulcinj i Crnu Goru” istakao je da se 27. marta u Ulcinju nastavlja borba za građansku državu, multietničku demokratiju, evropsku perspektivu razvoja i ekonomski rast i razvoj Ulcinja i Crne Gore u cjelini.

Dodao je kako nema ozbiljne dileme koja je to politika koja nudi najbolje garancije za ostvarivanje tih vrijednosti: ,,Ko je do 30. avgusta imao dileme da li postoji rezervna politička armija koja će uspješno zamijeniti Demokratsku partiju socijalista i povesti Crnu Goru naprijed još boljom dinamikom, danas više ne može imati nikakvu dilemu.“

Predsjednik je, govoreći o razvoju Crne Gore u prethodnom periodu istakao kako možemo govoriti o dva perioda. Prvi, koji je trajao do 30. avgusta 2020. godine koji su obilježili značajni uspjesi na polju državne politike – sačuvan mir, unaprijeđeni multietnički odnosi, povraćeno ekonomsko dostojanstvo, obnovljena nezavisnost, članstvo u NATO savezu, liderstvo u evropskim integracijama i dinamičan ekonomski razvoj, i drugi period koji je došao nakon promjene vlasti. Tada se, naveo je Đukanović, pokazalo da promjene same po sebi ne smiju biti cilj te da nije svaka promjena dobra.

Period od 30. avgusta, kako je dodao, obilježilo frapantno neznanje u obavljanju državnih poslova i nedobronamjernost, odnosno neposvećenost crnogorskim državnim interesima: “Vodili su politiku u interesu drugih centara i drugih država a ne u interesu države u čijem interesu su morali djelovati.”

Predsjednik je naveo kako je Vlada srušena na način kako se to danas radi u savremenim evropskim demokratijama, kroz izglasavanje nepovjerenja u parlamenu te dodao kako ćemo u narednih nekoliko dana dobiti novu Vladu koja će nastaviti da vodi Crnu Goru putem ekonomskog i demokratskog prosperiteta: ,,Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka će biti ključni faktor u ostvarivanju tih ciljeva.“

Đukanović je istakao da smo radili kao državno odgovorna opozicija, te da smo zajedno sa našim koalicionim partnerima, kao klub od 40 poslanika, i iz nezavidnije pozicije odbranili vrijednosti za koje smo se borili i bili nepremostiva barijera za aneksiju od strane velikosrpskog nacionalizma koji je nasrnuo na Crnu Goru: “Crna Gora je pokazala da ne posustaje u odbrani svog građanskog idenitita.“

Predsjednik je zaključio kazavši kako ne smijemo pokazati ni trenutak slabosti niti uzeti i malo predaha, te da to moramo dokazati i u nedjelju u Ulcinju: “Zbog svega ovoga još jedan moj poziv. Nemojte da posustanemo u ova dva dana, mnogo posla može da se završi. Učinimo ono što možemo da naša pobjeda bude na nivou očekivanja.“

Prisutnima se obratio i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović koji je istakao da su sredine u kojima su manje brojni narodi većina na lokalnom nivou ogledni primjeri suživota, tolerancije, građanskog i multikulturalnog društva i bile su uvijek, a posebno kada je bilo teško i važno, perjanice nezavisne, slobodne, građanske i evropske Crne Gore.

On je dodao da je posljednjih godinu i po dana, zbog jednog eksperimenta koji nikada nije obećavao ništa dobro i za koji smo upozoravali da je poguban za Crnu Goru kakvom je mi ovdje zamišljamo, Crna Gora pala u ruke vlasti koja Crnu Goru ne vidi kao građansku državu i za koju postoje građani prvog i drugog reda: ,,Taj eksperiment uspostavio je jednu revanšističku, klerikalnu i antigrađansku vladu koja je očistila sve nacionalno, vjerski i politički nepodobne i mimo zakona i propisa zaposlila podobne. Podijelili su Crnu Goru, ponizili je na međunarodnom planu i svrstali je zadnjih dana u red sa Sjevernom Korejom, Venecuelom i još nekim zemljama sa kojima nam nikako nije mjesto i satrli je ekonomski”.

Ibrahimović je zaključio izlaganje kazavši kako nas je to udaljilo od našeg cilja a naš cilj je bolji život građana i građanska Crna Gora kao članica EU: ,,Na našu sreću građanska Crna Gora im je vrlo brzo dala odgovor i tu i takvu vlast smo smijenili u parlamentu i pitanje je dana kada će ona biti prošlost.”

U svom izlaganju nosilac liste “DA, za Ulcinj i Crnu Goru” dr Haki Mavrić istakao je da u susret novoj izbornoj pobjedi nastupamo s programskim opredjeljenjima koja njeguju moderne demokratske vrijednosti i obezbjeđuju ravnomjeran razvoj svih djelova Ulcinja, te da to garantuje i tim novih i mladih ljudi koji u potpunosti razumije potrebe građana iz svih djelova naše opštine: ,,Ulcinju treba liderstvo, stabilnost i siguran put razvoja a jedina partija koja dokazano garantuje sve to je DPS na čelu sa predsjednikom Milom Đukanovićem uz čiju pomoć naš grad je na sigurnom – evropskom putu!”

Osim pomenutih, na konvenciji su govorili i aktuelni predsjednik Opštine Aleksandar Dabović, predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Lolla, predsjednik Opštinskog odbora DPS Ulcinj Driton Lunjić, kao i druge kandidatkinje i kandidati sa izborne liste “DA, za Ulcinj i Crnu Goru”.

Opštinski odbor DPS Ulcinj     

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član