Đukanović na završnoj konvenciji u Plavu: Crnoj Gori je neophodan politički obrt, koji će zaustaviti njeno propadanje

Crnoj Gori je neophodan politički obrt, koji će zaustaviti propadanje Crne Gore, poručio je predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na glavnoj konvenciji plavske kolicije za lokalne izbore „Zajedno pobjednički za Plav“ SD-DPS-SDP.

Kako je naglasio, Crna Gora živi najtežu krizu u novijoj istoriji Crne Gore, započetu 2015. godine, koju su indukovali oni centri kojima nije po volji evropska i građanska Crna Gora, i koja je svoju kulminaciju počela nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

„Ubijeđen sam da ćemo za najdalje tri mjeseca imati prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori. Takođe, siguran sam da se ti parlamentarni izbori dešavaju danas, mi pobjedu imamo u džepu. Ostaje naravno da tu izvjesnu pobjedu u međuvremenu unaprijedimo i stvorimo uslove za efikasnije upravljanje Crnom Gorom koja se ne bi mučila sa tankom većinom. A prije toga važno je da se uradi dobar posao na lokalnim izborima“.

Kako je naveo:

„Trenutna kriza je i politička i bezbjednosna, institucionalna, finansijska i ekonomska. To je jedna podla agresija koja je željela da Crnu Goru izvede iz evropskog i evroatlantskog političkog sazvežđa i vrati je, kroz predvorje tobožnjeg ekonomskog programa „Open Balkan“ , u Veliku Srbiju, pod bezbjednosni kišobran Velike Rusije. Bezbjednosna kriza se u prvom periodu ogledala u naporima nove vlasti da kompromituje Crnu Goru kao zemlju članicu NATO kroz nekontrolisani odliv bezbjednosnih podataka, da bi tokom posljednjeg perioda gledali očajničke pokušaje nove vlasti da potpunom razgradnjom bezbjednosnog sistema, uključujući ANB kao najvažniju instituciju bezbjednosnog sistema, sačuvaju agenturnu srpsko-rusku mrežu u Crnoj Gori i sačuvaju predstavnike nove vlasti od njihovih kriminalnih nepočinstava.“

Kako je dodao, nova vlast se iskompromitovala aferama u vezi sa kriminalnim aktivnostima čije navodno suzbijanje je najavljijvala.

„Dizali su veliku galamu i kako će da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom, a tek što smo malo zagrebali, vidjeli smo da su zapravo oni razvili sistemski kriminal. Ono što je otkrila ANB i zbog čega je morao biti sasječen njen vrh, je pokazalo da je riječ o organizovanom kriminalu u središtu crnogorske države. Promovisali su se i kao neko ko je zadužen da uspostavi vladavinu prava, pa se njhova vladavina prava svela na to da hapse i proganjaju svoje političke neistomišljenike.“

Đukanović je, govoreći o institucionalnoj krizi u Crnoj Gori, rekao da evidentno postoji zla namjera da se Crna Gora učini nefunkcionalnom državom.

„Pokazalo se da aktuelna parlamentarna većina nije u stanju da izabere VDT, kao što se pokazala loša namjera nepopunjavanjem Sudskog savjeta i neizborom sudija Ustavnog suda. To, zajedno sa nesređenim stanjem u bezbjednosnom sektoru, jasno govori da je riječ o lošoj namjeri da se Crna Gora prikaže kao nefunkcionalna“, dodavši da je i u ekonomskoj ravni Crna Gora u lošem stanju.

„Kao čovjek koji je sedam puta vodio Vladu, uvjeravam vas da ne pretjerujem kada kažem da su javne finansije Crne Gore pred bankrotom. To mogu samo da pokušaju da prikrivaju, ali nevješto, budući da je kreirana nepodnošljivo visoka potrošnja, ali ne i investicije. Da je ta potrošnja usmjerena na investicije, svi bi to pozdravili. Ali ovdje je riječ samo o prepumpanoj potrošnji koja nema nikakvog osnova u stvaranju društvenog proizvoda u zemlji, a svemu tome treba dodati gašenje svih ključnih preduzeća u Crnoj Gori i zaustavljanje i stranih investicija i investicija iz budžeta. Sistematski je uništavano ekonomsko tkivo Crne Gore“.

Kako je rekao, mnogi su zamjerali da Demokratska partija socijalista suviše mirno gleda aketivnosti nove strukture vlasti, ali da je zapravo bilo riječi o demonstraciji političke zrelosti i odgovornosti prema interesima Crne Gore.

„Vidjeli smo mi kvalitet te vlasti, ali smo i znali da nakon višegodišnjeg kontinuiteta jedne vlasti, crnogorska javnost ima pravo da provjeri šta to novo ima da se ponudi Crnoj Gori. Transferu vlasti 2020. pristupljeno je sa povjerenjem da će oni koji su 30 godina čekali svoju šansu, sada tu šansu iskoristiti, a dobili smo nekompetentnost i neodgovornost prema državnim interesima.“

Đukanović se na kraju osvrnuo na stanje narastajućih nacionalističkih i drugih društvenih tenzija:

„Nacionalisti su opet digli glavu. Oni vjeruju da ovo što se događa na globalnoj sceni kroz zaoštravanje između Istoka i Zapada, a posebno u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu, otvara novu šansu za njih. Nijesu zaključili da su nacionalističke politike definitivno propale 90-ih godina, već da tada nijesu uspjele jer je ambijent bio nepovoljan, kao i da im se sada stvara nova šansa. Na svima nama je da odbranimo ne samo DPS, SDP, SD, već i državno odgovorne nacionalne partije, jer to je zapravo najmoćnija brana građanske Crne Gore od nadirućeg nacionalizma“.

Na konvenciji su govorili i predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, nosilac liste Nihad Canović, kao i kandidati za odbornike.

Zajedno pobjednički za Plav

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član