Đukanović: Građani nemaju zdravstvenu zaštitu, penzioneri su uskraćeni, cijene nekontrolisano rastu – moramo sanirati ovu štetu i pokrenuti novu fazu razvoja Crne Gore

„Izbornu kampanju za prethodni predsjednički mandat prije pet godina, počeo sam iz rodnog Nikšića. Evo i večeras prvu izbornu konvenciju od pet koliko smo ih planirali, počinjem iz Nikšića. Ni malo slučajno, jer je Nikšić uvijek davao najsnažniji pečat svim istorijskim važnim crnogorskim pobjedama. Još od vremena Petrovića kad je uz Cetinje postao najvažniji državotvorni centar i simbol modernog i naprednog razvoja Crne Gore. Isto tako i simbol patriotizma i junaštva“, rekao je pred punom salom Nikšićkog pozorišta predsjednik DPS-a i kandidat za predsjednika države Milo Đukanović.

„Ovo su izbori daleko važniji od izbora bilo kog pojedinca pa makar se radilo i o predsjedniku države. Ovo su izbori presudno važni za Crnu Goru, jer će se na njima odrediti njena sudbina, kao i sudbina današnjih i budućih generacija. Pobjeda će značiti vjetar u leđa za dobar rezultat na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima moramo doći do ozbiljne vlade, koja će se pokazati kao odgovoran domaćin naše državne kuće“, istakao je Đukanović.

OD LIDERA U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA, USPJELI DA NAPRAVE RAK – RANU EVROPE

Predsjednik je rekao da se nalazimo pred raskrsnicom, i da je važno da ne skrenemo sa puta kojim smo krenuli nakon obnove nezavisnosti.

„… Jer je u međuvremenu uklonjen putokaz za Brisel. Nema zaustavljanja dok ne stignemo u Evropsku uniju. Zavjetovali smo se jedni drugima na to i u Nikšiću i na Cetinju, Bijelom Polju i Herceg Novom, redom u svim crnogorskim gradovima kao i na onom našem od zastava crvenom trgu u Podgorici u proljeće 2006,“ rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je Crna Gora zaustavljenja ne evropskom putu, i da je posljednje pregovaračko poglavlje otvoreno 30. juna 2020. godine.

„Za dvije i po godine ne samo da se nijesmo pomjerili za milimetar nego smo se vratili natrag. Od zemlje koju su naši evropski partneri nazivali sidrom stabilnosti u regionu napravili su državu koju evropski ministri danas vide kao rak-ranu Zapadnog Balkana“, rekao je Đukanović.

NEMA ZAUSTAVLJANJA, U MOM SLJEDEĆEM PREDSJEDNIČKOM MANDATU CRNA GORA ĆE POSTATI ČLANICA EVROPSKE UNIJE

On je obećao da će u njegovom sljedećem mandatu Crna Gora postati članica Evropske unije.

„Želim da ponovim ovdje pred vama da sam ubijeđen da će Crna Gora u mom sljedećem predsjedničkom mandatu postati članica Evropske unije. Nije ovo predizborna politička propaganda. Mi se dobro znamo i dobro znate da se ja veoma pažljivo odnosim prema slanju političkih poruka. Prije nego bilo šta kažem dobro odmjerim, a kad nešto kažem onda se potrudim da to bude ispunjeno“, kazao je Đukanović.

POVAMPIRENI NACIONALIZMI U REGIONU OPASNOST ZA CRNU GORU, MORA SE OČUVATI MEĐUETNIČKI I MEĐUVJERSKI SKLAD

Predsjednik se zatim osvrnuo na složenu geopolitičku situaciju u svijetu, i opasnost koju povampirenje nacionalizama u regionu predstavlja za Crnu Goru. Istakao je da je odbrana međuvjerskog i međunacionalnog sklada, prioritet.

„Svijet se nalazi u procesu velikog preslaganja geopolitičke arhitekture, sa neizvjesnim ishodom rata koji već drugu godinu bijesni u Ukrajini. Svjedočimo povampirenju retrogradnih politika u regionu, za koje smo mislili da je sa njima završeno u prošlom vijeku. Nažalost, one imaju snažno uporište i u našoj zemlji, posebno nakon promjene vlasti prije nešto više od dvije i po godine. Zato, na ovim izborima moramo da odbranimo građansku, multietičku Crnu Goru. Tek nakon toga možemo do mile volje da se raspravljamo i ako treba da vodimo i tipično crnogorski ostrašćenje političke dijaloge, ali koji nikada i nipošto ne smiju biti na štetu države“, istakao je Đukanović.

BRANILI SMO TEKOVINE SAVREMENE CRNE GORE OD KRIVOKAPIĆEVE I ABAZOVIĆEVE VLADE

Đukanović je rekao da su se tekovine savremene Crne Gore morale braniti od Krivokapićeve i Abazovićeve vlade, i da ih je odbranila narasla građanska svijest, zajedno sa opozicijom.

„Za nas su to bile dvije i po godine grčevite borbe za odbranu i savremenih vrijednosti i Crne Gore kao države. Tekovine savremene Crne Gore odbranila je prije svega narasla građanska svijest zajedno sa nama koji smo sada u opoziciji. Nažalost, oni su za to vrijeme i mnogo toga što je vrijedno uspjeli da unište“, kazao je Đukanović.

EKSPERTI SU UNIŠTILI SISTEM ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U CRNOJ GORI

Predsjednik je naveo da je sistem zdravstvene zaštite uništen, zahvaljujući izumu eksperata da ga ukinu. On je spomenuo i sve one direktore škola koji su bili revanšistički smijenjeni nakon dolaska nove vlasti.

„Zahvaljujući njihovom ekspertskom izumu da se ukine zdravstveno osiguranje dobili smo katastrofu. Do čega su samo doveli sistem obrazovanja. Jesu li stotine direktora srednjih i osnovnih škola smijenjeni samo zato što su se na tim mjestima zatekli kad je došla nova vlast, kroz šta su prošli i šta prolaze njihove porodice?! Đaci zajedno sa roditeljima i nastavnici najbolje znaju u kakvim uslovima se odvija nastava u našim školama.“

EKSPERTSKI DUŠEBRIŽNICI ZABORAVILI NA 120.000 PENZIONERA

Đukanović je naveo da je 120.000 penzionera diskriminisano i zaboravljeno, da se ljekarima i medicinskim radnicima ne isplaćuju zaslužene nadoknade, a da cijene enormno rastu.

„Ko ne bi bio za minimalnu platu od 900 a ne od 450 eura ako bi za to bilo zdravih izvora iz ostvarenog dohotka. Umjesto toga iz dana u dan zasipaju nas vijestima o stotinama miliona novoga duga i to po dvocifrenoj kamatnoj stopi. Pritom su ovi veliki dušebrižnici zaboravili na penzionere, na preko 120.000 pripadnika naše najstarije populaciju. Populisti više ne govore o povećanju plata i penzija nego dnevno svjedočimo enormnom povećanju cijena svih životnih namirnica i pravdanjem kako se ljekarima i medicinskom osoblju ne mogu isplatiti nadoknada za dežurstva i prekovremeni rad jer para jednostavno nema“, kazao je Đukanović.

NAJZNAČAJNIJA DRŽAVNA POSTIGNUĆA, VELIKI SU LEGAT NAŠE GENERACIJE

Đukanović je ukratko podsjetio šta je sve postignuto u vrijeme dok je DPS bio u vrhu vlasti.

„Sačuvali smo mir i multietnički sklad u krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih. Sačuvali smo Crnu Goru od NATO bombardovanja. Obnovili smo nezavisnost na referendumu i vratili Crnoj Gori državno dostojanstvo nakon 88 godina. Postali smo najdinamičnija ekonomija u ovom dijelu Evrope, zemlja koja je prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu. Uveli smo Crnu Goru u NATO i u predvorje EU. To je veliki legat naše generacije kojim se ponosimo, a koji je danas nažalost ugrožen“, istakao je Đukanović.

MOJA KANDIDATURA IZRAZ DRŽAVNIČKE I LJUDSKE OBAVEZE, NIJESAM MOGAO OSTAVITI CRNU GORU U OVIM PRELOMNIM ISTORIJSKIM TRENUCIMA

Đukanović je otkrio i šta je bio njegov motiv da zatraži od građana još jedan mandat.

„Moj motiv ne mogu biti ni funkcije, ni privilegije koje uz to idu, niti bilo kakve političke ambicije. Jedini moj motiv da zatražim od građana još jedan mandat jeste moja državnička i ljudska obaveza da svojim iskustvom bavljenja politikom i onim što donose godine pomognem da se bolje snađemo u ovim vremenima i u ovim uslovima kako bi zajedno očuvali vrijednosti i postignuća koja smo ostvarili i učinili sve na ispunjavanju obaveza iz evropske agende da bi već na kraju mog sljedećeg mandata mogli postati punopravna članica EU. Jednostavno u datim okolnostima nijesam mogao reći dosta mi je politike i ostaviti Crnu Goru u ovim prelomnim istorijskim trenucima“, kazao je Đukanović.

MANDIĆ VJERUJE DA ĆE KOLEKTIVNOM AMNEZIJOM GRAĐANA DOĆI DO PREDSJEDNIČKE FUNKCIJE, PRIHVATAM NJEGOV POZIV NA DUEL

Predsjednik Đukanović se zatim osvrnuo na kampanju svojih protivkandidata. Na poziv Andrije Mandića na televizijski duel, Đukanović je rekao da ga prihvata.

„Zaogrnuo se gandijevskim plaštom misli da će mu to pomoći da kolektivnom amnezijom naroda u Crnoj Gori dođe do predsjedničke funkcije, a u stvari najviše računa da će mu glasove donijeti hiljade onih koje je za vrlo kratko vrijeme natovario na državni budžet, sve kritikujući bivšu vlast, nadajući se da ljudi ne vide šta rade njegovi kadrovi u Elektroprivredi i Rudniku uglja. Pozvao me Mandić sinoć iz Pljevalja da na bilo kojoj televiziji samo on i ja pričamo o prošlosti i budućnosti Crne Gore. Želim da obavijestim njega i crnogorsku javnost da naravno prihvatam taj poziv da razgovaramo o svim pitanjima koja interesuju naše građane.“

ZDRAVKOV APOSTOL KOJI NIJE PROŠAO ČASOVE VASPITANJA

„U trku se sa partijske klupe za rezervne igrače uključio i mlađani Zdravkov apostol u čijem obrazovnom procesu očigledno nije bilo časova vaspitanja koji je kako tvrde, u svom ministarstvu češljao personalne dosijee zaposlenih i obilježavao ih nacionalnim predznicima. Onaj čija je vlada ugasila nacionalnu aviokompaniju, koja je politički žigosala i vakcine protiv korone, ćerala investitore iz Crne Gore…“

SMIJENJENI FUNKCIONER KOJI OD IZBORA BJEŽI KAO ĐAVO OD KRSTA

„Tu je redovno kao u kakvoj komediji i lik koji je izgubio kompas poznat kao smijenjeni funkcioner aktuelne vlasti koji je kratko nakon smjene organizovao karavane za održavanje izbora, od kojih sad bježi kao đavo od krsta. Mogli bi se zaista do mile volje smijati ovoj komediji ali nažalost ona prerasta u tragediju.“

“OSLOBODIOCI“ HOĆE IZ NIKŠIĆA DA BRANE VELIKU SRBIJU, TO IM NEĆE PROĆI

Đukanović je podsjetio i šta su “oslobodioci“ donijeli Nikšiću.

„Ko je mogao da pretpostavi da će nekadašnji kulturni centar Crne Gore, grad koji je Crnoj Gori i Jugoslaviji dao neka od najvećih imena kulture, književnosti, umjetnosti, sporta, politike i privrede postati mjesto u kojem će vladati anticrnogorski i antievropski duh?Jesmo li mogli sanjati da će nikšićko Zahumlja postati centar iz kojeg se upućuju anticivilizacijske poruke i promovišu ideologije za koje smo mislili da su davno poražene. Da li smo mogli zamisliti da će u Nikšiću, crnogorskoj perjanici, biti nemoguće održati promociju bilo koje knjige posvećene crnogorskoj kulturi, istoriji, stradanju heroja crnogorskih?“

„Jedan od mojih protivkandidata je ne tako davno, pozivajući svoje ratne drugove iz 90. da otkopaju oružje, prognozirao da će Nikšić biti novo Cetinje tj. da će se kao kad se na Cetinju 90. branila Crna Gora u Nikšiću danas braniti Velika Srbija. Neće, neću, jer Nikšić je ne manje glasno od Cetinja 90. pjevao oprosti nam Dubrovniče. To je zalog nikšićkog gospodstva i časti.

Nikad Nikšić više neće biti, niti je ikad to bio bastion anticrnogorstva. Nikšićani nikada tuđu kuću nijesu voljeli više od svoje crnogorske. To su pokazali tokom protekle dvije i po godine vazda i na svakom mjestu u borbi za evropsku, građansku Crnu Goru. Prvi su se pobunili i na na Bogetićima protestovali i protiv Zdravkove i protiv Dritanove Vlade, prvi pohitali na Belveder.“

DA SANIRAMO ŠTETU I KRENEMO U NOVU FAZU RAZVOJA CRNE GORE

Đukanović je rekao da se mora prionuti na saniranje štete, i onda otvoriti novu perspektivu razvoja.

„Nakon pobjede na predsjedničkim izborima moramo vrlo brzo prionuti da saniramo štete koje je napravila aktuelna većina i da otvorimo perspektivu novog razvoja. Imamo iskustvo, imamo potencijale, imamo znanje i htjenje. Ubijeđen sam da svojom odlučnošću i kompetentnošću i odgovornim odnosom prema obavezama vrlo brzo možemo da povedemo Crnu Goru putem daljeg ekonomskog i demokratskog prosperiteta i uspostavljanja višeg kvaliteta socijalne pravde u društvu.“

OD IZBORA GRAĐANA ZAVISI I SUDBINA CRNE GORE

„Pred nama su izbori na kojima građani treba da znaju da od njihovog izbora zavise i njihovi životi i sudbina Crne Gore. Svako od nas pojedinačno mora biti svjestan svoje odgovornosti, ni ja, ni bilo ko drugi ne može ništa uraditi sam. Moramo imati isti cilj, moramo ako želimo veće i redovne plate i penzije i evropski standard i kvalitet života znati napraviti pametan izbor. Moramo znači izaći na izbore i glasati za uslove u kojima ćemo ostvariti naša očekivanja.“

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član