Đukanović: Crna Gora mora biti uređena evropska država, za nanijetu štetu moraće da se odgovara

„Devetnaestog marta ćemo slaviti još jednu pobjedu demokratske, građanske i evropske Crne Gore. Ovo će biti najvažnija pobjeda Crne Gore u ovom vremenu. Dvadeset i prvog maja 2006. smo na demokratskom referendumu obnovili crnogorsku nezavisnost. Ova bitka 19. marta nije manje važna od te“, izjavio je predsjednik DPS i kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima, Milo Đukanović u Danilovgradu na tribini.

Đukanović je rekao da je potrebno što prije zaustaviti agoniju kroz koju prolazimo. On je kazao da je ove dvije i po godine, na udaru bila i nezavisnost Crne Gore. Rezultate na izborima 2020, protivnici Crne Gore su shvatili kao otvorena vrata za aneksiju.

„Potrebno je što je moguće brže staviti tačku na agoniju u kojoj se Crna Gora nalazi. Ovo su bile dvije godine ozbiljnog urušavanja tekovina savremene Crne Gore. Nemojte da se zanosimo, na udaru je bila i nezavisnost i članstvo u NATO i evropski put. Protivnici Crne Gore i zagovornici velikodržavnih nacionalizama u regionu su pobjedu na izborima 2020. shvatili kao otvorena vrata za novu aneksiju. Ta aneksija se nije dogodila ne zato što su Crnu Goru branile Krivokapićeva i Abazovića vlada. Suprotno, i jedna i druga su pomagale da do aneksije dođe. Ta aneksija se nije dogodila zato što je Crna Gora imala državno odgovornu opoziciju i što je imala jedan snažno rastući intelektualni građanski pokret“, kazao je Đukanović.

SANIRANJE ŠTETE KOJU SU ŠTETOČINE NAPRAVILE

Predsjednik Đukanović je kao prioritet izdvojio saniranje štete koja je napravljenja u svim segmentima, ali i utvrđivanje krivično – pravne odgovornosti za one koji su državu doveli do ovog stanja. Paralelno će se odvijati dinamični razvoj i stabilizacija institucija, sređivanje haosa u zdravstvu, školstvu…

„Najvažniji posao je sanacija ozbiljne štete koju su ove štetočine do sada napravile. Ekonomija je jako posustala. Institucije su postale nefunkcionalne. Javne finansije su urušene. Vitalni sistemi poput sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja su na koljenima. Kompromitovan je sistem bezbjednosti… Pravosudni sistem će imati pune ruke posla da ustanovi krivično -pravnu odgovornost za sva kršenja zakona, i za sve zloupotrebe koje su se dogodile tokom ove dvije i po godine. Time će se baviti sudska grana vlasti. Mi se moramo baviti ozbiljnom politikom. Moramo se baviti ozbiljnom stabilizacijom institucija koje su prilično ruinirane. Moramo se baviti što bržom revitalizacijom važnih društvenih sistema, poput zdravstva i školstva da bismo mogli da pružimo građanima Crne Gore kvalitetan servis, i moramo se pozabaviti pitanjem daljeg razvoja“, kazao je Đukanović.

OČUVANJE MEĐUNACIONALNOG SKLADA, DINAMIČAN EKONOMSKI RAZVOJ, ČLANSTVO U EU U OVOM MANDATU

Đukanović je objasnio da pobjeda na predsjedničkim izborima, garantuje pobjedu i na parlamentarnim. On je izdvojio tri prioriteta državne politike koju će voditi odgovorna vlada: sačuvati skladne međuvjerske i međunacionalne odnose među građanima, uspostaviti dinamičan ekonomski razvoj i doći do članstva u EU u njegovom sljedećem predsjedničkom mandatu. Objasnio je zašto je građanski koncept države važan za njen osptanak:

„Dobri međunacionalni i međuvjerski odnosi nijesu tekovina naše generacije. Radili su i naši preci podosta na tome i ostavili nam taj lijepi temelj u nasljeđe, treba kazati i da smo ga mi odgovorno čuvali u ovom vremenu, i da nam je vrijeme potvrdilo da Crna Gora zapravo jedino može opstati kao građanska država. Da bi Crna Gora bila građanska država, dakle, u središtu njene državne politike moraju biti jake građanske partije i jaka građanska koalicija. Sve dok je bilo tako do 30. avgusta 2020. godine nije bilo onih zlokobnih povika iz Pljevalja, niti je bilo nedoumica u crnogorskom parlamentu je li se u Srebrenici dogodio genocid ili nije. Oni koji sada otvaraju te dileme dobro ih se treba paziti. Ubijeđen sam da svako ko ima tu dilemu taj je sklon da napravi novi genocid“, kazao je Đukanović.

POKREĆEMO DINAMIČAN EKONOMSKI RAZVOJ, DOSTIŽEMO EVROPSKI STANDARD

Kao drugi prioritet Đukanović izdvaja dinamičan ekonomski razvoj i evropski životni standard. On je istakao kako su prethodne vlade rastjerale investitore i uništili biznise koji su punili budžet, napravile štetu za koju će snositi odgovornost, jer Crna Gora mora da bude uređena zemlja, u kojoj vlast odgovara za poteze koje povlači.

„Drugi prioritet je dinamični ekonomski razvoj. Oni su rastjerali investitore, oni su uplašili ljude iz domaćeg biznis. Ljudi koji žele da se bave biznisom traže stabilnost i traže predvidivost politike. Kako vam može dati predvidivost politike premijer koji sam ne zna šta će učiniti sjutra, kome on može uliti sigurnost, kome on može uliti osjećaj partnerstva sa tom državom i sa tom Vladom? Nema biznisa i nema ekonomskog razvoja ukoliko se ne ostvaruje skladno partnerstvo između države i onih koji imaju kapital, koji su spremni da taj kapital ulože za dobrobit i za razvoj te države… Vrlo brzo ćemo se pozabaviti štetočinstvima i štetočinama, ne zato što ćemo prihvatiti njihovu logiku revanšizma – ne. Nego zato što u Crnoj Gori koju mi promovišemo mora da se uspostavlja red, ona mora da bude uređena evropska država, mora da se zna odgovornost za poteze koji se povlače. Izgubili smo radna mjesta, nezaposlenost je porasla, rastu socijalni problemi, naravno rastu i socijalne tenzije u društvu, mi moramo što hitnije doći do odgovorne Vlade koja će obezbijediti da ova zemlja nastavi da se dinamično ekonomski razvija.“

Đukanović je rekao da oni koji su rastjerivali investore i rizikovali ogromne štete po budžet, mora da snose krivično – pravnu odgovornost ukoliko Crna Gora bude na arbitražama prinuđena da plaća stotine miliona kazne.

„Napravili su ogromne štete, ne samo što su rastjerali investitore, poput Amana, ugasili Montenegro Airlines i na taj način desetkovali turistički razvoj Crne Gore. Oni su rizikovali ogromne štete po budžet Crne Gore. Danas su u toku arbitražni procesi u Londonu sa investitorima koje su potjerali, sume koje će ukoliko ti arbitražni procesi budu završeni onako kako su krenuli, sume koje će opteretiti budžet Crne Gore i poreske obveznike su oko 150-160.000.000 eura! Lako li se igrati sa državnim parama, lako li se igrati sa parama poreskih obveznika i obračunavati se sa svojim političkim protivnicima vjerujući da to tebe ne košta ništa, ali to je zabluda – koštaće ih. I te kako će ih koštati! Želim vrlo, vrlo odgovorno da im to poručim sa ovoga mjesta: ako neko otuđi 5.000 eura iz neke državne firme ili iz budžeta taj logično odgovara pred sudom. Ako neko otuđi zbog svojih političkih potreba i zbog svojih političkih obračuna 150.000.000 eura iz budžeta države ne može proći nekažnjeno.“

PREOSTALO MI JE DA CRNU GORU UVEDEM U EU

Đukanović je obećao građanima da će Crna Gora postati članica EU do kraja njegovog mandata i da ćemo tako ostvariti evropski nivo kvaliteta života. On je istakao da svoje poslove ne voli da ostalja nezavršenim, a da mu je preostalo da Crnu Goru dovede do članstva u EU.

„Ostvarićemo članstvo u Evropskoj uniji i to je naš odgovor na pitanje u pogledu kvaliteta života naših građana. Ne volim da svoje poslove ostavljam nezavršenim, zato sam se kandidovao na ovim izborima. Ne samo da želim nego i obećavam – Crna Gora će biti članica Evropske unije tokom mog sljedećeg predsjedničkog mandata. Da budem još optimistični i to realno optimistična. Dakle, poznajući posao koji nam je preostao, siguran sam da to možemo završiti u godini u kojoj ćemo obilježiti dvadesetogodišnjicu naše nezavisnosti“, rekao je Đukanović.

MOJA LEGITIMACIJA SU ISTORIJSKA OSTVARENJE OVE DRŽAVE, PROTIVKANDIDATI IMAJU SAMO LIJEPE PRIČE, A ZNAMO IM UČINKE

Predsjednik je podsjetio na rezultate politike koju je zastupao u prethodnom periodu. On je istakao da su oni njegova legitimacija, a da većina od tih rezultata predstavlja istorijska postignića Crne Gore.

„Podsjećanje na ove rezultate nije hvalisanja, ali u ovoj opštoj papazjaniji kojoj prisustvujemo u Crnoj Gori tokom posljednje dvije godine i koja se posebno pojačava u ovoj kampanji nije grijeh kazati: evo to je moja legitimacija. S tom legitimacijom ja se predstavljam na ovim izborima. Ne predstavljam se lijepom pričom kako to pokušavaju da se predstave moji protivkandidati, a znamo i šta su im bili učinci. Dakle, razumijem da kampanja može biti i sezona lijepih priča, ali nikada se nijesam tako predstavljao. Nije mi ni moglo biti konačno, toliko sam dugo na političkoj sceni da se moram predstavljati onim što su rezultati moga rada. Ja sam ponosan na rezultate moga rada koji su doveli Crnu Goru do ovih ostvarenja za koje ipak vjerujem, dakle, da ih svi ocjenjujemo kao vrijednije od svakodnevnih da ne upotrijebim riječ istorijska ostvarenja. Jer ima istorijskog značaja kada obnovite državu nakon jednog vijeka čežnje za tom državom.

Koliko je to vrijedan uspjeh vjerujem da vam ne moram govoriti. Koliko bi danas bila teža pozicija Crne Gore da nije članica NATO saveza, kada na vratima naše kuće imamo novi rat na tlu Evrope, u najvećoj evropskoj državi kakva je Ukrajina“, kazao je Đukanović.

PRIMJER ŠVEDSKE I FINSKE POKAZUJE KOLIKO JE BILO TEŠKO POSTATI ČLANICA NATO

On je na konkretnom primjeru objasnio koliko je teško bilo postati članica najmoćnijeg vojnog saveza, a da je Crna Gora to uspjela.

„Koliko je bilo zahtjevno doći do članstva u NATO savezu jednoj maloj i nerazvijenoj balkanskoj državi kakva je Crna Gora opet ne treba objašnjavati. Vidite danas s jedne, dvije mnogo veće razvijenije države od Crne Gore kakva su Švedska i Finska, nakon decenija vojne neutralnosti odlučuju da uđu u NATO savez, ali još uvijek nijesu ušle jer je potrebno obezbijediti saglasnost svih postojećih članica NATO savezu. A Crna Gora je obezbijedila tu saglasnost. Niko nam nije pogledao kroz prste. Vrijednovali su ono što smo tada radili, da je to vrlo državno odgovorno i da je to u potpunom dosluhu sa evropskim i evroatlantskim sistemom vrijednosti, i mi smo na taj način Crnu Goru uveli u najmoćniji vojni i politički savez u istoriji čovječanstva“, kazao je Đukanović.

ZADUŽUJU DRŽAVU PO ZELENAŠKIM KAMATAMA, TO VODI U BANKROT

Posebnu pažnju Đukanović je posvetio zelenaškim zaduživanjima obje Vlade, koje su otjerale investitore, nijednog novog nijesu doveli, ugušili domaće biznise a pokušavaju da manipulišu ljudima tako što se zadužuju po zelenaškim kamatama i stvaraju omču oko vrata državi.

„Zaustavite investicije, podignete plate… Pošto ste potrošili pare rezervisane za investicije, sada više nema para sada idete u zaduživanja. Idete u zaduživanje znate pod kojim uslovima?! Bivša vlada je kredite dobijala po kamatnoj stopi od 2,75%, ova Vlada se na kraju prošle godine zadužila po stopi od 7,5%, po zelenaškoj kamati! To je omča oko vrata cijeloj ekonomiji i javnim finansijama države“, kazao je Đukanović.

POLITIKA MORA DA IMA ZA CILJ POVEĆANJE PLATA, NA ODGOVORAN NAČIN

On je objasnio da takav način vođenja finansija znači bankrot. Đukanović je rekao da politika mora da ima za cilj povećanje plata, ali da odgovoran domaćin mora voditi računa o načinu na koji se to finansira.

„Razumijem da su ljudi sa oduševljenjem prihvatili ideju da im se povećaju plate, sve je to ljudski nemam nikakvog prigovora na to. Suprotno, dakle, Vlada i politika koja za krajnji cilj nema povećanje plata i penzija nije dobra vlada. Ono jedino što kao odgovorni domaćini moramo voditi računa odakle se to finansira. Ako se to finansira iz kredita to je put u bankrot, ako se to finansija iz realnih izvora to je onda odgovorna politika“, kazao je Đukanović.

On je istakao da politika ne smije da bude manipulacija građanima.

„Nije politika manipulacija, ne smije biti politika manipulacija ni na Balkanu. Nažalost dugo vremena je na Balkanu percepcija politike bila sposobnost manipulisanja i sposobnost obmane ljudi. Nikada to nije karakterisalo našu politiku, nikada. I kada smo znali da ćemo izostankom podrške programu “Evropa sad“ u parlamentu izgubiti nekoliko rejting poena, izgubili smo ih jer smo kazali: ovo je manipulacija i vidjećete za godinu dana, ali mi ne želimo da budemo dio manipulacije, pa neka izgubimo, povratićemo ih. Mi smo igrači na duge staze, vratićemo se mi svom rejtingu“, kazao je Đukanović.

NA POLITIČKOJ SCENI ŠARLATANI, OVU BITKU MORAMO IZNIJETI SVI ZAJEDNO

On je opisao kako trenutno izgleda politička scena i naglasio da bitku za Crnu Goru ne može iznijeti nijedan pojedinac već se u nju moraju uključiti svi građani.

„Ovo je vrijeme u kojem političkom scenom defiluju šarlatani, neozbiljni ljudi, marginalci. Živi bili pa vidjeli nadam se da ćemo se u zdravlju sretati za dvije-tri godine, neke vedete političke koja se sada pominju vidjećete da im nećemo se moći sjetiti imena za dvije-tri godine. To je njihova realna vrijednost. Znate, ali nevrijeme izbaci na površinu i nepostojeće vrijednosti. Naš problem je u tome što ovi izbori o kojima pričamo neće biti za dvije-tri godine nego sad. Ovo je njihova sezona, oni će sada proći na tim izborima bolje nego što bi zasluživali. Ubijeđen sam ne toliko dobro da bi mogli ugroziti našu pobjedu, ali naša pobjeda zavisi od našeg kolektivnog učinka. Nemojte nijednog trenutka pomisliti da smo završili posao sa bilo čijom kandidaturom uključujući i moju. Ovo nije bitka koju može iznijeti bilo koji pojedinac, ovu bitku moramo iznijeti zajedno“, zaključio je Đukanović.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član