Đukanović čestitao Svjetski dan Roma: U nama imate pouzdanog prijatelja

Povodom Svjetskog dana Roma, predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku predsjedniku Romskog savjeta u Crnoj Gori, Isenu Gašiju. Prenosimo tekst Đukanovićeve čestitke:

  
Poštovani gospodine Gaši,

U ime DPS Crne Gore, i u svoje ime, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom Svjetskog dana Roma!

Vjerujem da dijelimo zadovoljstvo činjenicom što su u posljednjih dvadeset godina, a naročito tokom Dekade za inkluziju Roma (2005-2015) inicirane i realizovane brojne aktivnosti kako bi se unaprijedio životni standard pripadnika romske populacije u Crnoj Gori.

U najvećoj mjeri smo riješili pitanja raseljenih i interno raseljenih lica. Više od 100.000 raseljenih, među njima i pripadnici romske populacije, naišli su na punu podršku države i osigurali sebi bezbjedno utočište u Crnoj Gori. Zajedničkim djelovanjem crnogorskih državnih organa, lokalnih samouprava i kroz regionalni stambeni projekat, kroz programe pomoći međunarodnih organizacija, uspjeli smo da riješimo i pitanje stanovanja za jedan značajan broj romskih porodica, u Nikšiću, Herceg Novom, Podgorici (naseljeKonik) i Beranama. Završili smo i značajne građevinske, infrastrukturne i komunalne poduhvate u većini naselja u kojima žive Romi, u skladu sa dvije nacionalne strategije za poboljšanje položaja Roma. Koliki je napredak ostvaren potvrđuju i ocjene izvještaja o napretku u poglavljima 23 i 24.

Napori koje smo uložili ka obrazovanju romske populacije, postepeno, ali sve vidljivije i više ukazuju na ispravnost, punu posvećenost, kao i jasne rezultate naše državne politike. Raduju činjenice da se kontinuirano uvećava broj onih koji ostvaruju više nivoe obrazovanja, pa i najviše stepene visokoškolskih diploma, bilježeći pri tom sve bolje i bolje rezultate. Procenat napuštanja obrazovanja je sve manji. U pogledu stručnog osposobljavanja i obrazovanja odraslih, parametri ukazuju naporast, kao i veću usklađenost obrazovne strukture Roma u odnosu na potrebe crnogorskog tržišta rada. Zaposlenost je i dalje najsenzibilnije pitanje u odnosu na brojne prepreke i probleme sa kojima se surijeće najveći broj pripadnika romske populacije. Programi stručnog osposobljavanja i obrazovanja daju efekte u interesu zadovoljenja ovih bitnih preduslova, štopotvrđuje i zapošljavanje pripadnika romske populacije u organima državne uprave. Radićemo na stvaranju uslova da ih ubuduće bude više, i to na nivou potreba i realne politike svih aktera, na državnom i na lokalnom nivou.

Svjesni smo da je pred nama još mnogo posla. Suočavamo se sa istim poteškoćama kao i najrazvijenije evropske demokratije u ovoj sferi politike i života. Naša obaveza je da osiguramo punu ravnopravnost, i da dalje jačamo multietnički sklad i multikulturalnost.  Da zajednički rušimo barijere predrasuda i stereotipa. To je proces po kojem možemo mjeriti uspjeh sopstvenog i društvenog sazrijevanja. Našom politikom želimo da promovišemo, štitimo i uspostavimo jednake šanse i obaveze u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu, stanovanju, kulturnim, i drugim ljudskim i manjinskim pravima, za sve naše građane. To podrazumijeva potpunu jednakost, u smislu prosvećenosti prema različitostima. Na tome počiva naša vizija i politika ljudskih prava, a to su i vrijednosti na kojima temeljimo budućnost države Crne Gore.

U interesu novih uspjeha, kontinuiteta posvećenosti i istrajavanju pred brojnim izazovima i preprekama u nama ćete imati pouzdanog partnera u rješavanju brojnih problema, i afimaciji vaše baštine i stvaralaštva kao neodvojivog dijela crnogorskog društva.

U to ime, još jednom, svim pripadnicima romske populacije najiskrenije čestitam Svjetski dan Roma uz želju da ovaj značajni dan provedete u  dobrom raspoloženju.

S poštovanjem,
Milo Đukanović

Media tim Demokratske partije socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član