Đukanović: Bićemo najjača lista u Beranama, ovo je borba proevropske i nacionalističke politike – prva vodi u Brisel a druga u Hag

Predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović, govorio je sinoć na završnoj konvenciji u Beranama i istakao kako govori na promociji pobjedničke liste, koja će, kako je naveo ostvariti pojedinačno najbolji izborni rezultat u Beranama. 

Predsjednik Đukanović je naveo da je Crna Gora prošla dvije etape razvoja države od 2006. godine. Prvu etapu, od 2006. do 2020. obilježio je period stalnog osnaživanja stabilnosti, međunacionalnog sklada, vrijeme intenzivnih investicija i kontinuirane međunarodne afirmacije naše države. Nažalost, dodao je on, druga faza nastupila je početkom 2020. godine kada se razmahnuo nacionalizam – ne samo u Crnoj Gori, već u regionu i na globalnom planu, što je dovelo do retrogradnih politika i do potpunog urušavanja stabilnosti i vrijednosti koje su se afirmisale u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i onih vrijednosti koje smo i u Crnoj Gori baštinili, posebno nakon 21. maja.

Promjena vlasti, dodao je predsjednik, donijela je sve najgore, što većina građana nije mogla ni pretpostaviti i pokazala da u Crnoj Gori nema dovoljno kvalitetnih alternativa. Zbog toga, sve što se desilo je jedna ozbiljna opomena.

,,Ovo je opomena koju moramo primiti k’ znanju i opomenuti sebe da koliko god  je logično da se umorimo obavljajući odgovorne državničke poslove, ne smijemo sebi dozvoliti ni pauzu ni slabost jer se javlja rizik da sve što smo radili bude dovedeno u pitanje“, rekao je Đukanović.

Ipak, predsjednik je istakao, ovom iskustvu se približava kraj: „Kleronacionalisticka vlada je izgubila povjerenje u parlamentu i sada smo vjerovatno u završnim danima konsultacija oko izbora nove vlade. Kakva god ta vlada bude, nijedna odluka u državi Crnoj Gori se neće moći donijeti bez partija koje večeras sebe ovdje predstavljaju.“

Đukanović je potom dodao kako je ubijeđen u superiornost vrijednosti za koje se koalicija „Da, za Berane i Crnu Goru“,  bori te ponovio da nema dilemu da će upravo ova lista zbog toga biti najjača i na izborima u Beranama.

Vododjelnica, dodao je on, u svim državama Balkana je izbor između proevropske politike i nacionalizma: ,,Epilog i jedne i druge je u Evropi. Pri čemu vas proevropska politika vodi do Brisela, Pariza, Berlina i Rima, a nacionalistička politika vas vodi u Hag.“

Prisutnima se obratio i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović koji je istakao da se Crna Gora danas ponovo nalazi pred velikim izazovom otvaranja demokratskih i evropskih procesa koji su, kako je to ocijenio, zaustavljene od strane odlazeće vlasti.

“Znamo vrlo dobro da u demokratske i evropske procese ne možemo krenuti bez Berana, bez kojih ne bi bilo ključnog faktora u procesu evropeizacije naše države ali i evropskih vrijednosti u Crnoj Gori. Upravo ovaj veličanstveni skup je dokaz da su Beranci spremni da se jasno suprotstave i zaustave sve one retrogradne politike, jer odavde je uvijek kretao poziv za demokratizaciju i evropske procese, koje neće stopirati oni koji su u proteklih godinu i po dana pokušali da zaustave život u Crnoj Gori”, kazao je Ibrahimović.

On je saopštio je da je glas za listu “Da, za Berane i Crnu Goru”, glas za mir, suživot i toleranciju kao osnovne vrijednosti svih građana, glas protiv da presuđeni ratni zločinac dobije ulicu po svom imenu, glas protiv podizanja spomenika ratnim zločincima, glas protiv retrogradnih politika i revizije istorije.

U svom izlaganju predsjednik Socijaldemokratske partije Damir Šehović rekao je da je politička konkurencija u ovom gradu pokazala da nije u stanju da vodi ni Berane ni Crnu Goru, ali ni da se nosi sa bilo kojom ozbiljnom odgovornošću koju zahtijeva vršenje javne funkcije, a potom se osvrnuo i na konkretne rezultate lokalne vlasti tokom prethodna dva mandata.

„Odlazeća lokalna vlast u Beranama je za svega osam godina uspjela da nezaposlenost sa 19%, koliko je ona iznosila kada su došli na vlast 2014. godine, podigne na nevjerovatnih preko 50% odnosno da broj nezaposlenih sa 2.000 uvećaju na preko 5.000 za samo osam godina. Osim toga, duplirali su dug opštine sa oko 10 miliona eura na nešto preko 20 miliona eura”, kazao je Šehović.

Predsjednik SD je pozvao je sve Berance da u nedjelju 27. marta daju adekvatan odgovor političkim liderima koji ovih dana obilaze njihov grad, a za koje kaže da su krivi zbog toga što je od Crne Gore napravljena crna rupa.

„Na svu sreću anticrnogorskoj politici, satiranju institucija, demontaži države i njenih temeljnih vrijednosti je došao kraj. Građanska, sekularna, evropska, antifašistička i evroatlanska Crna Gora se vraća sebi a vrijeme je i da Berane vratimo takvoj Crnoj Gori”, zaključio je Damir Šehović.

Osim pomenutih, na konvenciji su govorili i nositeljka liste, poslanica dr Lidija Kljajić, kao i druge kandidatkinje i kandidati sa izborne liste “DA, za Berane i Crnu Goru”.

Izborna lista “Da, za Berane i Crnu Goru”   

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član