DPS: Vlada Novu godinu građanima čestitala poskupljenjem struje

I Vlada Crne Gore čestitala je građanima Novu godinu. Struja za domaćinstva od danas će biti skuplja za 5,63 odsto, što je uz konstantan skok cijena osnovnih životnih namirnica koje prati i stalni skok stope nezaposlenosti, po mišljenju Vlade, adekvatan način da se započne 2024. godina.

Umjesto da radi na povećanju efikasnosti EPCG, unaprijedi njenu efikasnost, poboljša kvalitet usluge i smanji nerealne troškove, Vlada se odlučuje za direktan udar na budžete građana. I to samo nekoliko dana nakon što je Odbor direktora Elektroprivrede usvojio negativni saldo firme za narednu godinu, umjesto najavljivane dobiti od 70 do 80 miliona eura. Poznato je da je ovo posljedica ulaganja miliona eura u projekte bez biznis plana, kao što je kupovina Željezare, projekti Solar 3000+ i 5000+, prekomjerno zapošljavanje, pokrivanje gubitaka CEDIS-a i činjenica da se menadžment ne snalazi ni kad berzanska cijena struje pada ni kad raste. EPCG i CEDIS, naime, imaju nulu na računu ove godine. Prema konsolidovanom finansijskom iskazu, ukupni troškovi zarada naknada i ličnih rashoda na nivou EPCG grupe porasli su za 14 miliona na 80,9 miliona eura. I to bez EPCG – Željezare.

Pri tome, prema podacima EPCG, gubici na distributivnoj mreži, tokom 2022. godine, narasli su za 38,3 gigavatsata, odnosno deset odsto, na čitavih 390,2 GWh.

Zbog svega navedenog, građani će morati da “pomognu” nekada najmoćnijoj crnogorskoj kompaniji, čija je vrijednost procijenjena na 2,2 milijarde eura, ili 40 odsto procijenjenog BDP-a.

Nezaustavljiv rast svih cijena koji utiče na poskupljenje usluga i proizvoda je samo još jedan od pokazatelja da je ekonomsko stanje u Crnoj Gori alarmantno i da nas neminovno očekuju dalje teške posljedice nemarnog i neplanskog vođenja države. Građanima je već jasno da ovakvo povećanje cijena anulira čuveni skok zarada. Umjesto obećanog poboljšanja standarda koje je Evopa sad prezentovala građanima, dobili smo vrtoglav rast cijena i inflacije koje Crnu Goru vode direktno u bankrot.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član