DPS: Vlada da obezbijedi novčana sredstva i krene u proceduru nabavke lijeka Trikafta

Tema 51. sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje je “Osvrt na status, tretman i liječenje osoba koje boluju od cistične fibroze i odgovor države na pojavu i dosadašnji tretman ove rijetke bolesti”. Poslanici Demokratske partije socijalista ne prisustvuju sjednici Odbora zbog izglasavanja neustavnog Zakona o predsjedniku.

Napominjemo da je Demokratska partija socijalista tu temu pokrenula još u julu 2021. godine kada su zdravstvene vlasti ignorisale najozbiljniji problem 38 crnogorskih mališana oboljelih od ove teške bolesti. Rješenje problema nabavke ovog lijeka mora biti imperativ prvo zbog njih, njihovih roditelja i cijele zajednice.

Podržavamo prijedlog “Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore” da se što hitnije počne sa interventnim uvozom lijeka za sve pacijente koji ispunjavaju uslove za njegovo korišćenje, a to su sva djeca starija od 6 godina sa makar jednom mutacijom delta f 508.

Takođe, insistiramo od Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija da obezbijede potrebna finansijska sredstva za lijek TRIKAFTA za sve pacijente sa cističnom fibrozom starije od 6 godina kojih je 26 u Crnoj Gori a koji mogu odmah da ga koriste. Ostalih 11 imaju manje od 6 godina, a jedan pacijent ne može taj lijek da koristi.

S obzirom da se u susjednim zemljama lijek već počeo koristiti, smatramo da se za manji broj pacijenata u Crnoj Gori mogu i moraju izdvojiti potrebna sredstva i tako lijek obezbijediti svim pacijentima, jer zdravlje nema cijenu. Primjenom ovog lijeka umanjiće se troškovi za terapiju koju pacijenti sada koriste a neće im biti potrebna nakon njegove primjene.

Paralelno sa interventnim uvozom lijeka raditi njegovu registraciju. Procedure oko registracije i raspisivanja tendera maksimalno ubrzati! Proceduru predviđenu za registraciju lijeka za rijetke bolesti svesti na period do 6 mjeseci, što je moguće uz aktivnije zalaganje Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, a imajući u vidu da se radi o lijeku za djecu koji im obezbjeđuje normalan život i razvoj. Takođe, odmah da resorno Ministarstvo zaključi potrebne ugovore sa dobavljačima i otpočne proces interventnog uvoza lijeka, objavom potrebnog tendera.

Na ovaj način ćemo našoj djeci pružiti normalan život kakav zaslužuju, a koji žive svi njihovi vršnjaci, i pokazati da država igra ključnu ulogu u liječenju svojih građana.

U ime pacijenata i njihovih porodica zahtijevamo od crnogorske Vlade da obezbijedi potrebna novčana sredstva i odmah krene u proceduru nabavke lijeka Trikafta.

Članovi skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno trajanja iz redova DPS
Dr Lidija Kljajić
Dr Jevto Eraković
Dr Halil Duković
Ivan Mitrović

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član