DPS: Vlada čiji je moto – poslije mene potop

Vlada kojoj je nakon samo 115 dana prestao mandat, koja je duže u tehničkom nego u svom regularnom, punom mandatu, sve je sem oličenje onoga što ona treba da bude – servis građana u čijem interesu treba da radi, i institucionalni motor koji će u najbržem roku Crnu Goru približiti EU.

Vlada koja ima podršku nekoliko poslanika, pokušava da se zadrži što duže na vlasti uprkos katastrofalnim rezultatima koje je postigla. Vlada čiji je moto „poslije mene potop“, sistematski je godinu dana razbijala svaku instituciju koje se dohvatila, pokušavajući da na silu sprovede politički pritisak.

Tako je vrijeme od godinu dana od formiranja manjinske vlade do danas, vrijeme propuštenih šansi, degradiranja institucija, propadanja na svim nivoima i sveukupnog nazadovanja Crne Gore. Gotovo da nema segmenta koji nije urušen, te nema jednog polja na kojem Crna Gora nije doživjela svoje posrnuće.

INFLACIJA NAJVIŠA OD PROGLAŠENJA NEZAVISNOSTI

Evo samo nekih od “uspjeha” Vlade – ekonomija, nikad gora, sa inflacijom koja je najviša od proglašenja nezavisnosti. Upravo enorman porast cijena, proizvoda i usluga najbolji su pokazatelj teške ekonomske situacije u kojoj se Crna Gora nalazi. Vlada je svojim neznavenim ekonomskim politikama građane Crne Gore dovela do ruba egzistencije. Porast plata, koji je postignut vještački, zaduživanjem po enormnim kamatama od skoro 10 posto, značajno je pojela inflacija… Industrijska proizvodnja je zabilježila pad u odnosu na januar 2022. godine, a u značajnoj mjeri je došlo i do smanjenja priliva direktnih stranih investicija i to za 77,09 u odnosu na prošlu godinu u januaru.

EU INTEGRACIJE ZAUSTAVLJENE

Integracije u Evropsku uniju potpuno su zaustavljene – od lidera u tom procesu došli smo do prvog kandidata za prekid tog procesa. Nemogućnost formiranja efikasnih timova za pregovore, nepoštovanje zakona i standarda i mijenjanje zakonodavstva, koje se prilagođava političkim potrebama a ne EU, doveli su do totalnog zastoja tog procesa. Ministarka koja se bavila tim resorom je podnijela ostavku, upravo zbog načina na koji je Vlada tretirala ovaj segment njenog rada.

Umjesto da se bavi EU integracijama, Vlada je organizovala tajno potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, dokumenta koji je od strane stručne javnosti ocijenjen neustavnim i protivnim interesima ove države.

PARTIJSKIM UHLJEBLJAVANJIMA DO UNIŠTENJA PREDUZEĆA I JAVNE UPRAVE

Ova vlada, koju čine stranke sa minornom političkom podrškom, pokušala je da partijskim zapošljavanjima podigne rejting partija koje uzurpiraju izvršnu vlast. Nikad veći stepen uhljebljavanja nije viđen na prostorima Crne Gore. Na hiljade novih zaposlenih bez ikakvih referenci ili potreba za njihovim angažovanjem, uvedeni su u javnu upravu i državna preduzeća i napravili veliku štetu sistemu pravosuđa, zdravstva, bezbjednosti…

DOSTUPNOST CRNE GORE – NIKAKVA

Stanje u saobraćaju je takođe katastrofalno. Ova vlada je pompezno otvorila dionicu auto-puta, protiv čije izgradnje je bila. Osim toga, na povećanju dostupnosti Crne Gore, ništa nije uradila. Nacionalna avio kompanija gotovo ne postoji, TO Montenegro već gomila dugove, a najatraktivnije linije je preuzela nacionalna kompanija Srbije.

Od trajektnog prevoza su napravili parodiju i mjesto koje predstavlja pravo mučilište za stanovnike i turiste. Raskinuli su ugovor sa starim prevoznikom, bahato i na silu, a nijesu obezbijedili nove trajekte već su pustili građane da se muče kako bi sa jedne strane obale došli na drugu.

UNIŠTAVANJE DRŽAVNIH PREDUZEĆA

Ova vlada se posebno istakla u uništavanju državnih preduzaća. Vlada od većine preduzeća pravi gubitaše i kupuje ona koja su već u problemima. To dovodi do toga da će Vlada morati da pokriva troškove plata zaposlenih i minuse kompanija. Sa ovakvim izdacima za plate i pokrivanjem dugova neefikasnih državnih preduzeća jasno je da će razvoj u Crnoj Gori da stane. Neće više biti ulaganja u razvojne projekte koji pune budžet, kao što su skijališta na sjeveru, projekte poput Đalovića pećine… Neće biti puteva, izgradnje infrastrukture… Bez ulaganja nema povećanja prihoda. To praktično znači da nema ni punjenja budžeta već će se to ostvarivati kreditima, do trenutka kad niko ne bude ni želio da nam da kredit. Ovo je neodgovorna politika, koja će doći na naplatu građanima ali i sljedećoj vladi, ko god je vodio.

VISOKI FUNKCIONERI U ZATVORU ILI POVEZANI SA KRIMINALOM

Iako je ova vlada pokušala da svoj PR gradi na priči o borbi protiv kriminala i korupcije, pokušavajući da nametnu kriminalni imidž našoj partiji, osvetnički nastrojen premijer i njegovi savjetnici, zajedno sa svojim pomoćnicima i državnim sekretarima, nijesu uspjeli pronaći i pokrenuti bilo kakav postupak protiv članova DPS-a. Za to vrijeme funkcioner URA i doskorašnji direktor Uprave prihoda i carina, završio je u zatvoru, a pojedini ministri bili akteri afere “televizor 55 inča”.

SISTEM BEZBJEDNOSTI RAZBIJEN

Možda nijedan sektor nije toliko degradiran kao što je to slučaj sa bezbjednosnim.

Afere, propusti i problemi su se nizali kao na traci. Pomenućemo samo neke od njih: slučaj bombaša samoubice u Osnovnom sudu u Podgorici, vršnjačko nasilje, nesankcionisani vjerski i etnički ekstremizam, prijetnje pripadnicima manjinskih naroda i političkim neistomišljenicima upućene verbalno ili putem društvenih mreža, slučaj napada na sportiste iz Sarajeva koji se dogodio u Baru, mejlovi o postavljenim bombama u školama i institucijama kojima se remetio redovan rad a djeca bila upućivana na online nastavu, propusti i zakašnjela reakcija prilikom krvavog zločina na Cetinju.

Na dan predsjedničkih izbora pripadnici policije zloupotrijebljeni su u političke svrhe. Tom prilikom su interventne policije upadale u Opštinski odbor DPS Berane, kao i u izborne štabove u Nikšiću gdje nakon pretresa nije pronađeno ništa, što je i navedeno u policijskim zapisnicima. Pripadnici policije su takođe zloupotrijebljeni u predizborne svrhe pred lokalne izbore u Ulcinju.

Profesionalac na čelu ANB je smijenjen, a za vrijeme Abazovićevog mandata na visoku funkciju u Agenciji je postavljen njegov drug koji je krivično osuđivan za pokušaj ubistva.

ZDRAVSTVENI I PROSVJETNI SISTEM U RASPADU

Zdravstveni sistem je u raspadu. Pacijenti su ostavljeni bez mogućnosti da se liječe, tj. da njihovo zdravstveno osiguranje ne pokriva one usluge koje su im nužno potrebne. Mnogi od njih moraju prvo da kupe terapiju pa sa njom da idu u zdravstvene ustanove, da čekaju preglede, na skener i magnetnu rezonancu.

Proživljavali su građani, a posebno roditelji male djece, problem sa MMR i BSŽ vakcinom, građani Crne Gore starije dobi prelazak sa originalnih ljekova na jeftine generičke ekvivalente odobrene bez konsultacije sa strukom, sve to dok resorni ministar službenim vozilom o njihovom trošku putuje na Gazimestan na proslavu Vidovdana.

Vršnjačko nasilje je nešto što je postalo svakodnevica. Narušen je autoritet nastavnika, a sve češći problem je i sa curenjem informacija iz ministarstva i škola čemu svjedoče brojni skandali sa testovima za mature usljed čega već drugi put nije bilo moguće održati maturske ispite.

NAPADI NA NEISTOMIŠLJENIKE

Ovu vladu obilježiće intenzivno napadanje na neistomišljenike. Dritan Abazović prijetio je novinarima i ugrožavao njihovu bezbjednost. Sve što je imalo prizvuk simbola identitetske politike, je uništavano. Mjesecima su maltretirani zaposleni na FCJK, i vršila se njihova diskriminacija. Za to vrijeme Vlada je finansirala i sumnjive nevladine organizcije sa velikosrpskim nacionalističkim predznakom.

BAHATO TROŠENJE NOVCA IZ DRŽAVNOG BUDŽETA

Iako su efekti rada ove vlade katastrofalni, ona se nije libila da bahato troši sredstva za svoja putovanja. Tako je premijer na ekskurziju po Americi poveo desetak svojih saradnika. Takođe, on i njegovi ministri putovali su za vrijeme tehničkog mandata kao da se radi o legitimnoj a ne smijenjenoj vladi. Dritan Abazović je sve na račun građana, sticao počasne doktorate na nepostojećim fakultetima, i od naših para po bijelom svijetu promovisao svoju knjigu u formatu premijera, iako je odavno smijenjen.

Sve navedeno ukazuje da Crna Gora nije nikad imala goru Vladu. Na sreću, ova agonija će se prekinuti 11. juna, a građani će dobiti domaćina državne kuće, u vidu odgovorne i posvećene Vlade koja će krenuti u sanaciju šteta koje su prouzrokovale Abazovićeva i Krivokapićeva vlada.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član