DPS: Uklanjanje tužilaca diskriminacijom i političkom čistkom, kompromituje pravni sistem države

Odlukom Tužilačkog savjeta da diskriminatornim putem pojedine tužioce ukloni iz tužilačkog sistema, ogoljena je stvarna funkcija novog saziva ovog tijela.

Upravo sada se vidi da novi članovi Tužilačkog savjeta nijesu birani da sprovode nekakvu reformu i toliko puta najavljivanu borbu protiv svih oblika kriminala, već da budu organ, odnosno alatka u rukama nove vlasti, koja će, ne mareći za kršenje zakona i zloupotrebe sa raznih nivoa, tužilaštvo staviti pod svoju kontrolu.

Više puta tokom prošle godine iz ekspertskog tijela Savjeta Evrope, Venecijanske komisije, upozoravano je da nije dobro promijeniti kompletan sastav Tužilačkog savjeta usled promjene vladajuće većine. Takođe, problematizovano je i učešće predstavnika Vlade u Tužilačkom savjetu. Međutim, parlamentarna većina oglušila se o ove preporuke, jer promjena sastava Tužilačkog savjeta za ovu vlast nije bila pravno već isključivo političko pitanje.

Kompromitovanje sudske vlasti, političkim štelovanjem u najvišim pravnim institucijama, šteti ugledu države i podriva njen pravni sistem. Politički revanšizam i postupanje koje odstupa od prakse evropskih zemalja, tužilačku vlast ispostavlja kao politički plijen oko koga se bore različiti politički i parapolitički subjekti, udaljavajući sve više našu državu od prioritetnog cilja – članstva u EU.

Demokratska partija socijalista Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član